Press "Enter" to skip to content

Angajații RADET filmează țevile sparte, Municipalitatea spune că face investiții

În timp ce angajații făceau live pe facebook cu țevile sparte și că nu au echipamente de protecție, Primăria Capitalei a dat comunicat de presă că la RADET se fac investiții și bucureștenii nu au de ce să își facă griji.

Anjagații RADET au făcut azi dimineață un live pe facebook, pentru a arăta condițiile de muncă de la RADET, dar și cât de modernizat este sistemul de termoficare al Capitalei. „Nu avem nici măști,ne cumpărăm noi de la farmacie, dar astăzi am uitat. Uite condiții, curge apa peste tot, facem igrasie la picioare”, sunt doar două din comentariile angajațiilor în timp ce filmau în subteran. În tot acest timp, edilul -șef, Gabriela Firea, a trimis un comunicat de presă în care spune că s-au alocat banii de investitii.

„Primăria Municipiului București dezminte informațiile alarmiste potrivit cărora sistemul de termoficare ar ceda în această iarnă și îi asigura pe bucureșteni că serviciile publice de furnizare a apei calde și căldurii sunt pregătite pentru această perioada rece. RADET asigura permanentă atât în dispeceratul general, cât și în dispeceratele secțiilor de termoficare de sectoare, pentru a interveni operativ în cazul eventualelor disfuncționalități. În momentul de față, RADET funcționează la parametri necesari și nu există puncte termice sau centrale termice oprite. Mai mult decât atât, nu sunt probleme în ceea ce privește furnizarea către populație a agentului termic, pentru că Primăria Capitalei a făcut plata gazelor în avans, pentru toată perioada de iarnă. Referitor la așa-zisă lipsa a investițiilor în sistemul de termoficare al RADET, reamintim că în ultimii 2 ani, au fost reabilitați 20 de km de rețea de termoficare și a reînceput automatizarea rețelei RADET, proiect sistat în anul 2011”, se precizează în comunicat.

 

INVESTIITIILE COMPANIEI MUNICIPALE ENERGETICĂ

 

Primăria Capitalei a decis înființarea Companiei Muncipale Energetică București S.A., prin decizia HCGMB nr.94 din 29.03.2017, cu scopul de a crea un nou operator care să presteze serviciul de producător și distribuitor al energiei termice în Capitală, la standarde europene, cu implementarea unui management performant, în condițîi de profitabilitate.

S-au pus astfel bazele realizării SISTEMULUI DE ALIMENTARE CENTRALIZATĂ CU ENERGIE TERMICĂ –SACET- prin intermediul căruia municipalitatea va delega serviciul de producere, transport și distribuție a energiei termice către Compania Municipală Energetică București S.A., în scopul eficientizării sistemului centralizat, a eliminării pierderilor, prin realizarea de investițîi în infrastructură de distribuție și pentru diminuarea poluării, prin construcția de noi centrale termice cu tehnologie de ultimă oră.

 

Astfel, pentru Compania Municipală Energetică București (cea care va îngloba cele două entități, RADET și ELCEN), în urmă aprobării Consiliului General, în luna august, s-a făcut o majorare de capital de 1,2 miliarde de lei pentru preluarea creanțelor deținute de creditorii ELCEN, cât și a investițiilor realizate de ELCEN.

 

Mai mult decât atât, Compania Municipală Energetică București are în vedere următoarele intervențîi pentru modernizarea sistemului de termoficare din București:

  1. Construcția a noi unități de producție energie termică în cogenerare

 

Pentru compensarea lipsei de energie termică din zonele de nord și est ale Bucureștiului, conform strategiei de termoficare a municipalitățîi, Compania Municipală Energetică București are în vedere construcția a două noi centrale termice în cogenerare, pentru prima dintre acestea sunt deja prevăzuti bani  în buget și a demarat studiul de piață pentru găsirea unor terenuri disponibile și care să îndeplinească criteriile necesare construirii unor asemenea facilități.

  1. Modernizarea CTZ Casă Presei

 

Modernizarea Centralei Termice Zonale Casă Presei va asigura o parte din necesarul de energie termică în zona de Nord a Capitalei. În acest moment a fost aprobat Studiul de Fezabilitate de către CGMB și urmează, după delegarea serviciului de producere a energiei termice către companie, să fie demarată procedura de achiziție necesară începerii lucrărilor până la sfârșitul acestui an.

  1. Modernizare Centrale  termice de cvartal

Compania Municipală Energetică București are în plan modernizarea centralelor de cvartal, că măsură de eficentizare a furnizării energiei termice în Capitală. Astfel, au fost demarate lucrările de modernizare a Centralei Termice Zonale Piața Amzei.

 

INVESTIȚII RADET 

 

Pentru prima dată în ultimii 7 ani, la RADET au fost demarate investițîi în rețea.

 

RADET va demara, de asemena,  achiziția unui sistem de reparațîi ultramodern, fără săpătură, mai rapid, după ce metodă a fost testată printr-un proiect pilot. Tehnologia constă în introducerea și asamblarea noilor conducte de termoficare direct în interiorul celor vechi. Țeava înlocuită astfel are o durată de viață de 25 de ani, similar cu una nouă.

 

Referitor la modernizarea RADET, reamintim faptul că Primăria Capitalei deține un studiu de fezabilitate privind modernizarea Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termică (SACET). Compania Itochu a finalizat și predat Primăriei studiul de fezabilitate care presupune, printre altele, construirea a două centrale electrotermice în cogenerare, de înaltă eficiență, în zonele Titan și Aviației, dar și modernizarea CET-urilor operate în prezent de ELCEN.

 

FONDURI EUROPENE

 

În ceea ce privește accesarea fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de termoficare, Primăria Municipiului București are în derulare o serie de proiecte finanțabile prin programul operațional infrastructură mare 2014-2020 (POIM), după cum urmează:

 

  1. Proiect: “Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti” –  POIM – Axa prioritară 7”Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare”, Obiectivul Specific 7.2”Creşterea eficienţei energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul Bucureşti”.

 

Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti” îşi propune reabilitarea a 200 km conductă din traseul primar de transport al energiei termice din Municipiul Bucureşti (100 km de canal), fapt ce va duce la diminuarea pierderilor de căldură, a apei de adaos din sistem şi scăderea emisiilor de noxe.

 

Stadiul proiectului:

–         În acest moment, sunt finalizate studiul de fezabilitate și analiză cost – beneficiu, urmând procesul de avizare al acestora în CTE Radet/CTE PMB și aprobarea în CGMB a  indicatorilor tehnico – economici.

–         Studiul de fezabilitate a fost transmis către AM POIM; s-au depus 32 din cele 38 de avize aferente Certificatului de Urbanism.

–         Procedura evaluării impactului asupra mediului a fost incepută la sfârșitul lunii iulie și umează să se finalizeze în cursul lunii noiembrie.

–         În prezent, se lucrează cu specialiștii JASPERS la elaborarea cererii de finanțare aferentă proiectului.

Costuri – Valoarea investiției este de aproximativ 213 milioane euro, din care se va solicită asistență financiară nerambursabilă de aproximativ 176  milioane euro.

 

  1. Proiect “Instalația de tratare termică și valorificare a deșeurilor din municipiul București” – POIM – Axa prioritară 3”Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condițîi de management eficient al resurselor”, Obiectivul Specific 3.1 ”Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România”

Obiectivul proiectului de investițîi ce va fi propus pentru co-finanțare este de a realiza o instalație de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din municipiul București care produce energie electrică și termică și care contribuie la reducerea cantităților de deșeuri biodegradabile la depozitele ecologice, asigurând totodată surse alternative de energie de înaltă eficiență.

 

Stadiul proiect:

–         A fost revizuit Master Planul conform indicațiilor specialiștilor JASPERS

–         A fost finalizat studiul topografic și geotehnic.

–         S-a depusă documentația pentru obținerea Certificatului de Urbanism la primăria sectorului 4

–         Se lucrează la studiul de fezabilitate precum și la analiză instituțională.

foto: captură Facebook

 

Comments are closed.