Press "Enter" to skip to content

Documente. Care a fost amplasamentul inițial al Catedralei Mântuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită duminică, iar Patriarhia anunță că oamenii care vor să asiste la ceremonie sunt așteptați pe esplanada din faţa catedralei, unde vor putea urmări slujba pe ecranele special montate. În timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în catedrală doar cei 2.000 de invitaţi oficiali. Slujba va fi oficiată de către Patriarhul Daniel, alături de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.
Care a fost amplasamentul inițial
În anii 20 , atunci când s-au realizat catedrale ortodoxe în zona centrală a tuturor orașelor din Transilvania și Banat (cu câteva excepții, când morfologia urbană nu a permis-o, vezi Brașov sau Sighișoara), s-a discutat și despre construcția unei catedrale patriarhale la București, scrie Bogdan Suditu, expert în locuire, pe pagina sa de facebook.
 Discuțiile vizau două amplasamente, potrivit lui Bogdan Suditu:
1. pe maidanul batiștei  – pe locul actual al Intercontinentalului, în vecinătatea Primăriei (primăria era în epocă în fosta casă Hagi-Moscu situată pe locul actualului Teatru Național);
2. la poalele dealului Arsenalului, pe locul acestuia, în spatele Mănăstirii Mihai Vodă (Arhivele Statului), cu deschidere către Piața Senatului (situată la intersecția actuală a Bd.Națiunilor Unite cu splaiul Dâmboviței și capătul Căii Victoria; fundația clădirii Senatului a fost utilizata ulterior pentru realizarea blocului Gioconda).
“Istorie urbană contrafactuală: ce-ar fi fost dacă s-ar fi realizat atunci? În ambele cazuri dimensiunea construcției ar fi fost alta, prin rationala raportare la clădirile din vecinătate și caracteristicile amplasamentului (?), terenul Cazarmei fiind ocupat deja cu o construcție reprezentativă, ideea demolării cartierului Uranus pentru o clădire mamut nu s-ar fi realizat (?), clădirea Arhivelor Statului și întreg ansamblul cartierului din jur ar fi fost în picioare și azi (?) etc. etc.  N-a fost să fie! … Dar ce-ar fi dacă pe viitor….”, a explicat expertul în locuire.
110 milioane de euro- 75% din suma a fost dată de la bugetul statului
La acest moment, catedrala este finalizată în proporție de 95%, în stadiul „la roșu”. Patriarhia Română a transmis că până în prezent pentru Catedrala Mânturii Neamului a fost cheltuită suma de 110 milioane de euro, cu tot cu TVA.
„Din această sumă, un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.

În ceea ce privește costurile viitoare, Patriarhia spune că nu se poate estima o sumă, întrucât nu există încă proiectele finalizate.

Catedrala Mântuirii Neamului. „Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, mai spuneau reprezentanții BOR.

surse imagini: Stejărel Olaru, revista Urbanismul

 

 

 

 

Comments are closed.