Press "Enter" to skip to content

Firea recunoaște că nu a plătit subvenția la căldură. Acum caută să împrumute bani

Primăria Capitalei vrea să se împumute 462.661.949 Iei de la Trezoreria Statului pentru plata subvenţelor restante aferente furnizării energiei termice către populaţie, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu General ce va fi discutat joi, în cadrul unei ședințe convocate de urgență. Împrumutul trebuie restituit în 20 de ani, iar cadrul legal pentru acordarea sa este Ordonanța 35/2019.

”Ţinând cont de importanţa strategică a serviciului public de alimentare cu energie termică asigurat de către municipalitate și responsabiiitatea de a asigura continuitatea, calitatea și siguranţa prestării acestuia. Luând în considerare adresa Direcţiei Generale Economice nr. 7594/ 30.05.2019 prin care se comunică acumularea unor restanţe pentru plata subvenţiilor aferente furnizării energiei termice către populaţie în sumă de 462.661.948,66 Iei, înregistrate în contabilitatea instituţiei, ceea ce în caz de neplată imediată generează riscul iminent al sistării furnizării agentului termic și a apei calde către aproximativ 561,000 de apartamente, școli, grădiniţe, spitale și alte instituţii publice, respectiv aproximativ 1.140.000 persoane; supunem spre aprobarea Consiliului General al Municipiului București prezentul proiect de hotărâre”, se arată în expunerea de motive a proiectului de Hotărâre. Restanțele au fost acumulate în perioada 2018-2019.
ELCEN, furnizorul de agent termic din București, aflat în subordinea Ministerului Energiei, a transmis săptămâna trecută o scrisoare deschisă consilierilor generali în care solicită ca Primăria Capitalei să plătească de urgență banii pentru subvenție, pentru că altfel ELCEN nu mai poate plăti furnizorul de gaze și oprește furnizarea de apă caldă și căldură.

„În pofida diligenţelor ELCEN şi a demersurilor încheiate încă din luna octombrie 2018, Convenţia de justificare a avansurilor pentru sezonul de termoficare 2018-2019 a fost semnată cu mare dificultate de către RADET Bucureşti şi PMB abia în luna decembrie 2018, astfel că ELCEN nu a beneficiat de acordarea în avans pentru luna noiembrie 2018 a subvenţiei (…) aşa cum au beneficiat Engie, Vestenergo şi CET Griviţa (societăţi care au o contribuţie foarte mică, comparativ cu ELCEN, la sistemul de termoficare din Municipiul Bucureşti), iar începând cu luna ianuarie 2019, Primăria Municipiului Bucureşti nu şi-a mai respectat angajamentele faţă de ELCEN şi Romgaz…. Neachitarea subvenţiei de către Primpăria Municipiului Bucureşti în conformitate cu obligaţiile asumate va comprmite furnizarea de agent termic în Capitală, cel mai târziu în luna mai a anului curent, fiind depăşit de RADET Bucureşti la data de 09.05.2019 termenul de scadenţă de 90 de zile reglementat de art. 77 alin. 2) din Legea 85/2019. În această situaţie, ELCEN, la rândul său, nu îşi poate onora obligaţiile de plată către Romgaz. Ca atare, acest creditor poate întrerupe furnizarea de gaze către subscrisa, aspect pe care, de altfel, Romgaz l-a subliniat şi prin adresa nr. 14.931 din data de 23.04.2019, transmisă Primăriei Municipiului Bucureşti, prin care a relevant faptul că, în situaţia neachitării de către ELCEN la scadenţă (09.05.2019) a obligaţiilor de plată în valoare de 114.879.779 lei, va trece la sistarea livrărilor de gaze către ELCEN”, se arată în scrisoarea EELCEN.

Comments are closed.