Press "Enter" to skip to content

Gabriel Dumitrașcu: Să terminăm cu modelul primarului celor puțini

Mai mulți parlamentari PNL au depus în martie 2017, la Senat, o propunere legislativă privind Statutul aleșilor locali care prevede alegerea primarilor în doua tururi de scrutin, în condițiile în care scrutinul într-un singur tur este o soluție legislativa „total greșită”, iar persoana aleasă are legitimitatea și reprezentativitatea pentru comunitate contestabile..

„Alegerea primarilor în două tururi e șansa pe care nu trebuie să o refuzăm pentru a avea cei mai buni primari”, a declarat liberalul Gabriel Dumitrașcu.  

Ce propun liberalii: 


-„Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripție, se organizează un al doilea tur de scrutin.”

-La al doilea tur de scrutin participă numai candidații clasați pe primele doua locuri, respectiv candidații aflați în situație de balotaj. Al doilea scrutin are loc la doua săptamani de la primul tur, fiind declarat primar candidatul care a obținut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.

„Ca liberalii, argumentăm că este nevoie ca persoana care îndeplinește funcția de primar să se bucure de încrederea majorității comunități și să aibă legitimitatea conferită prin votul a cât mai multor alegători. Alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, cu votul cel mai mare al celor care se prezinta la vot, este o solutie legislativa total gresita. În aceasta situatie, persoana aleasa nu va avea legitimitate. Astăzi exista situatii, mai ales in conditiile unei participari scazute la vot, când primarul unei localitati este ales cu un numar extrem de mic de voturi, raportat la numărul rotal al alegătorilor. Votul într-un singur tur a dus la situaţii paradoxale la alegerile locale. Deşi este primarul ales cu cele mai multe voturi din întreaga ţară, Gabriela Firea a câştigat Capitala cu voturile a doar 14% dintre bucureştenii cu drept de vot”, a explicat Gabriel Dumitrașcu. .

La ultimele alegeri locale pentru Primăria Generală, au fost prezenţi doar 33,22% dintre cei 1,8 milioane de alegători bucureşteni, adică 595.822 de locuitori cu drept de vot. Prin comparaţie, la alegerile locale din vara lui 2012, prezenţa la vot a fost de 44,26%. O comparaţie între actualul primar al Capitalei, Gabriela Firea şi fostul primar general Sorin Oprescu, arată că Gabriela Firea a obţinut în 2016 doar 246.000 de voturi, aproape jumătate din voturile pe care le-a primit Sorin Oprescu, peste 430.000 de voturi la alegerile din 2012. Raportat însă la numărul total de alegători cu drept de vot, scorul noului primar general al Capitalei capătă cu totul alte proporţii. Practic, votul a numai 14% dintre bucureşteni a făcut ca Gabriela Firea să devină primar general.
Voturile a 14% dintre bucureșteni se pot cumpăra cu pomeni electorale sau cu posturi în administrație și companiile municipale.  Deci, pe cine reprezintă Gabriela Firea?

Comments are closed.