Press "Enter" to skip to content

Inspectorii de la UEFA au rămas mască când au ajuns în Capitală. Nu avem stadioane și infrastructură pentru EURO 2020

Au venit inspectorii de la UEFA să vadă în ce stadiu sunt pregătirile la Bucureşti pentru meciurile EURO 2020. Nu au avut însă ce să vadă. Stadioanele nu există, astfel că vizita la stadioane a fost amânată pentru anul viitor. Metrou, nici gând, cale ferată, mai vedem. Oficialii UEFA au inspectat aeroporturile, hotelurile, bazele de antrenament şi Arena Naţională, desi nu acestea erau primele pe lista lor de îngrijorări.
 
 
Nicio cărămidă pusă la stadioanele de antrenament, nicio groapă săpată la metroul spre aeroport, deşi au trecut patru ani de când România a fost desemnată una dintre gazdele EURO 2020. Cu un an şi jumătate înainte de turneul final, nici eterna problemă a gazonului schimbat de şapte ori pe Arena Naţională nu pare să aibă o soluţie.
 

Mircea Rednic, antrenor Dinamo: „Voi ați văzut gazonul, ăsta era gazon? Nu era gazon, o rușine, ce tarla?” 

Nicolae Dică, antrenor FCSB: „Nu am crezut că voi vedea vreodată, nu există teren în Liga 1 atât de prost. Cred că nici în Liga a II-a nu avem așa ceva.”

Oficialii au evitat să vorbească despre metrou

Oficialii UEFA au fost deja de trei ori la Bucureşti pentru a verifica stadiul îndeplinirii obligaţiilor asumate de România. Ultima dată chiar săptămâna trecută. Am aflat astăzi de la FRF. 

„Primele autobuze din noua flotă dedicată EURO 2020 au şi sosit la Bucureşti. Această variantă va fi principala modalitate de transport de la aeroport spre centrul Capitalei, iar eventuala legătură pe calea ferată de la Otopeni la Gara de Nord ar urma să fie una complementară”, arată FRF.

Aşadar, nicio vorbă despre metrou, legătura pe calea ferată a devenit „eventuală”, iar autobuzele cumpărate de Primăria Capitalei sunt prezentate oficialilor UEFA drept „flotă dedicată EURO 2020”.

Cât despre stadioane, FRF afirmă că „Nnile arene vor fi incluse în programul următoarelor vizite ale UEFA, când gradul de construire al acestora va fi relevant pentru o inspecție.”

Altfel spus, nu aveau ce să vadă acum: Ghencea nu mai există, pentru Giuleşti abia au fost semnate actele, la Dinamo nici atât, iar lângă Arcul de Triumf s-au demontat câteva scaune din tribuna arenei de rugby.

Florin Șari, managerul Structurii Locale de Organizare a EURO 2020: „Pregătirile progresează în fiecare zi. Așteptăm cu interes, dar și planificăm adecvat, momentul punerii în vânzare a biletelor la meciurile EURO 2020 de la București. Prima perioadă de vânzări va fi în vara anului următor pentru meciurile de pe Arena Națională din datele de 14, 18, 22 și 29 iunie 2020.”Următoarea inspecţie UEFA va fi la primăvară.

Gabriela Firea: Se închide stadionul

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat luni că Arena Naţională va fi închisă pentru competiţiile sportive până la remedierea stării gazonului, ea menţionând, totodată, că acest proces ar putea dura două – trei luni.

„Având în vedere starea precară a gazonului, am luat hotărârea de a închide Arena Naţională, pentru toate competiţiile sportive, pe durata remedierii gazonului”, a anunţat Firea, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Municipalităţii.

Firea a adăugat că societatea comercială care se ocupă de întreţinerea gazonului consideră că în termen de două – trei luni acesta va putea fi readus la starea care să permită desfăşurarea competiţiilor sportive fără dificultăţi.

„Noi aveam un contract care funcţiona foarte bine, un contract legal, un contract foarte bine fundamentat juridic, prin care unul dintre cluburile care închiria cel mai des Arena Naţională în vederea organizării de competiţii sportive, pe un contract de barter, achita contravaloarea mentenanţei gazonului. O gazeta de sport (…) ne-a făcut plângere la DNA. DNA-ul a început o investigaţie, o anchetă in rem, s-a suspendat acel contract, deci am rămas fără contractul de mentenanţă în cazul gazonului de pe Arena Naţională. (…) Am avut observatori FIFA şi UEFA care au afirmat şi au declarat şi în scris că gazonul respectă toate normativele FIFA şi UEFA, era la acel moment într-o stare extraordinar de bună, dar asta este situaţia. Dăm explicaţii, nu e nicio problemă, am rămas fără acel contact, fără acea companie, fără societatea care să realizeze mentenanţa, întreţinerea gazonului. A durat ceva vreme, pentru că sunt fonduri publice şi nu poţi să întinzi mâna pur şi simplu şi să iei o altă firmă şi un alt contract, este o întreagă procedură, suntem în procedură de licitaţie care durează. Până la acea procedură se ocupă o altă societate care a fost preluată ca şi achiziţie simplificată de pe SEAP, dar până a început lucrarea efectivă la gazon a durat”, a explicat edilul.

Firea i-a criticat pe cei care au făcut declaraţii tendenţioase pe acest subiect. „Îmi pare rău de toate acele persoane care, deşi ştiau prin ce trece Primăria Capitalei şi eu, personal, din cauza anchetei care se face acum la gazonul de la Arena Naţională, (…) au făcut declaraţii tendenţioase, declaraţii chiar răutăcioase, le-aş spune şi misogine şi care nu sunt demne de oameni ai sportului”, a spus edilul Firea.

Întrebată de jurnalişti referitor la declaraţia lui Gigi Becali care a susţinut că ea pierde din punct de vedere politic din cauza a ceea ce se întâmplă cu Arena Naţională, Firea a precizat că nu e corect să se inducă o vinovăţie a sa în acest caz.

„Am citit ce a declarat şi dumnealui şi alţi domni din sport şi am de făcut acelaşi comentariu – nu cred că este bine ca oamenii de sport să facă declaraţii cu atât de mare uşurinţă, nu cred că este normal să transmită mesaje misogine şi nu cred că este normal ca cei care ştiu care este situaţia de pe Arenă, că avem o anchetă a DNA-ului, să pună gaz pe foc şi să facă astfel de afirmaţii, inducând practic o vinovăţie a mea. Care este vina mea? Că suntem cu toţii anchetaţi? (Mă refer – n.r.) la cei care au făcut declaraţii că Primăria a fost vinovată şi eu, ca primar, sunt vinovată şi pierd politic. De ce să pierd eu politic? Pentru că este o anchetă a DNA, cu ce sunt eu de vină? Am asmuţit eu procurorii pe colegii mei de la direcţii şi am anulat eu contractul? Noi am făcut ceea ce era normal de făcut în cazul unei astfel de anchete. Pur şi simplu a încetat contractul, s-a suspendat, deci de ce aş putea să pierd eu politic? Să ştiţi că cetăţenii sunt mai deştepţi decât noi. (…) Ce vină am eu că s-a stricat gazonul, că nu am avut firmă care să-l repare, pentru că avem o anchetă, că un ziar de sport se ocupă cu reclamaţii la DNA?”, a arătat ea.

Comments are closed.