Press "Enter" to skip to content

Primăria Capitalei nu a platit subvenția la căldură și apă caldă din ianuarie

Dincolo de procesele din justiţie, de forma sub care va continua serviciul de alimentare cu energie termică (prin Termoenergetica sau serviciu delegat al Primăriei), problema este alta: Primăria trebuia să plătească până la data de 8 mai cel puţin 150 de milioane de lei- subvenția la căldură. Nu a plătit, susțin surse municipale. 

Ce reprezintă banii? Subvenţie neplătită încă

Amintim că Bucureştiul, unde mai mult de jumătate de milion de apartamente sunt racordate la reţeaua de termoficare, plăteşte unul dintre cele mai mici preţuri la energie termică din ţară: Gigacaloria are un preţ de facturare de 163 de lei, diferenţa până la preţul de cost, de 398 de lei, fiind suportată de Primărie.

Însă, de la începutul acestui an, Primăria nu a plătit subvenţia către RADET, pentru ca de aici să primească banii Elcen, furnizorul său de agent termic care, la rândul său, să poată plăti gazul pe care îl foloseşte în centralele electrice de termoficare pentru a produce energia termică pe care o livrează RADET populaţiei.

Suma totală pentru primele trei luni la care se ridică această subvenţie neplătită este de 340 de milioane de lei, potrivit surselor noastre. Cum RADET este în insolvenţă, ea trebuie să facă plăţile în 90 de zile. Factura Elcen pentru energia livrată RADET în ianuarie a fost emisă la începutul lui februarie, deci ea trebuia plătită (iar subvenţia este cea mai mare parte din ea) până la începutul lui mai, mai precis 8 mai. Este vorba despre 150 de milioane de lei.
Iar plata subvenţiei este mai importantă decât în anii trecuţi, asta pentru că, spre deosebire de iarna lui 2017 şi 2018, de la 1 ianuarie 2019 Primăria nu mai asigură finanţarea pentru plata în avans a gazelor necesare centralelor Elcen pentru a furniza apa fierbinte către RADET.

foto: Antena 1

Comments are closed.