Press "Enter" to skip to content

Primăria Sector 2 la raport! Paznicii privați din Sectorul 2- printre cei mai scumpi

Aproximativ 157 de milioane de euro a achitat Primăria sectorului 2 în perioada 2010-2016 pentru agenți privați de pază, potrivit unui raport al Curții de Conturi.

Entitățile care administrează unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul București au efectuat cele mai mari plăți în perioada 2010-2016 pentru serviciile de pază, ponderea cea mai mare regăsindu-se la Sectorul 1 suma de 154.701 mii lei, Sectorul 2 suma de 140.540 mii lei și Sectorul 4 suma de 127.409 mii lei.

În cazul entităților care administrează domeniul public din municipiul București cele mai mari plăți pentru servicii de pază în perioada auditată au fost efectuate de ALPAB respectiv suma de 101.137 mii lei, de ADP sector 2 suma de 76.929 mii lei și ADP sector 1 suma de 30.586 mii lei, au constat inspectorii Curții de Conturi într-un raport publicat recent, privind banii cheltuiți de autoritățile locale bucureștene pe paznici privați.

Din raportul publicat de către Curtea de Conturi, se poate observa că există o tendință accentuată de creștere a volumului și ponderii cheltuielilor cu paza în totalul cheltuielilor din bugetul local. Tot în raportul Curții de Conturi este precizat faptul că, în 2010, Primăria Sectorului 2 nu a contractat servicii de pază pentru școli, unitățile de învățământ fiind păzite doar de paznici proprii.

Onțanu a mimat că cere pază de la Jandarmerie după cinci ani de dat bani la paznici

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că fostul edil al Sectorului 2, Neculai Onțanu, nu a respectat legea atunci când a decis contractarea de servicii de pază private.

„În acest context și explicațiile generice date de entitățile auditate că autoritățile locale au aprobat prin buget alocarea fondurilor cu această destinație în cunoștință de cauză sunt incorecte, întrucât nu au fost prezentate variante alternative sau de optimizare a costurilor, singura fundamentare rezumându-se la calculația cheltuielilor cu serviciile de pază externalizate în baza numărului de posturi din planul de pază x tariful contractat/oră x 24h/7 zile săptămână. Cu toate că în chestionarul completat de DGAPI Sector 2 se invocă refuzul Jandarmeriei și al Poliției Locale de a efectua acest serviciu, solicitările către cele două entități s-au efectuat abia în anul 2015; rezultă că la momentul externalizării acestui serviciu, în 2011, decizia s-a luat în lipsa prezentării unor variante alternative și supunerea acestora spre analiză autorităților locale care aveau și obligația și autoritatea stabilirii obiectivelor de pază ale Poliției Locale”, au explicat inspectorii Curții de Conturi.

În opinia acestora, fundamentarea cheltuielilor de pază trebuia să pornească de la situația concretă existentă la momentul solicitării, respectiv numărul de posturi neacoperite de paznici proprii și intervalul orar necesar, acestea urmând să fie acoperite fie prin angajări, fie prin contractare, dar strict în aceste limite.

Ce firme au încasat banii

Analizând în continuare situatia Sectorului 2, observăm faptul că, în anul 2016, firma Securon Group SRL a primit de la bugetul local al Sectorului 2 aproximativ 2 milioane lei pentru 7 luni de pază a câtorva obiective, precum: Parcul Ion Creangă, Parcul Tolbuhin, Parcul Motodrom, Sera Pantelimon, Parcul Petricani, Parcul Cosmos, Parcul Rodica, Bd. Basarabia nr. 172, Parcul Ozon și Sticlăriei.

În luna februarie a fost semnat un contract de prestare servicii de pază cu firma Guard One SRL. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 3 luni, valoarea acestuia fiind de aproximativ 1.1 milioane lei.

sursa foto: pinterest

 

 

Claudia B.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *