Press "Enter" to skip to content

Scandal la Giulești. Firea combate stafilococ-ul auriu cu un comunicat. Avocatul Poporului s-a autosesizat. Zeci de bebeluși s-au infectat

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul celor cinci copii născuţi la maternitatea Giuleşti, care au fost internaţi cu stafilococ auriu, informează un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Conform sursei citate, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

Avocatul Poporului monitorizează această situaţie, după sesizarea din oficiu de anul trecut, în cazul infectării cu acelaşi stafilococ a 20 de nou-născuţi, la aceeaşi maternitate. 

Primăria Capitalei sfidează infecțiile cu un comunicat

În urma controlului de la Maternitatea Giuleşti, autorităţile au descoperit că una dintre moaşe este purtătoare de stafilococ auriu, anunță ministerul Sănătății, într-un comunicat. Totuși, comunicatul precizează că stafilococul coagulazo-pozitiv este diferit de stafilococul auriu meticilino rezistent depistat în cazul nou-născuților. Cinci bebeluşi născuţi acolo s-au îmbolnăvit recent şi au ajuns la alte spitale.  

Pe de altă parte, Primăria Capitalei ne sfidează și dă un comunicat în care ne explică definiția stafilococ-ul auriu:

„În urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la presupusa infectare a trei nou-născuți cu o tulpină intraspitalicească de stafilococ auriu, la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ,,Panait Sârbu,, facem următoarele precizări:

Potrivit definiției Organizației Mondiale a Sănătății, se consideră că este infecție nosocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare.

Niciunul dintre cei trei bebeluși nu s-a reinternat în acest acest termen.

Astfel, unul dintre bebeluși s-a născut pe 29 martie și s-a internat la Spitalul Grigore Alexandrescu pe 22 aprilie, adică după 25 de zile. Bebelușul a fost externat pe 28 aprilie.

Un al doilea bebeluș din cei trei născuți la Maternitatea Giulești este în continuare  internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie și s-a externat pe 15 aprilie din maternitateLa momentul externării, bebelușul a fost testat, culturile pe piele au fost negative, ceea ce înseamnă că era perfect sănătos. Ulterior, s-a prezentat la Spitalul Grigore Alexandrescu în data de  2 mai, adică după  21 de zile, cu sindrom febril.

Cel de-al treilea bebeluș s-a născut pe 23 aprilie și  pe 25 aprilie s-a externat din maternitate. Pe 27 aprilie, a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu, iar pe 6 mai a fost externat.

In acest moment, în cadrul Spitalului se desfășoară un control al Direcției de Sănătate Publică.

În mod curent, în Maternitatea Giulești se fac următoarele activități de curățenie și igienizare:

Măsuri generale:

Igienizare instrumentar, aparatură, săli de operație, ATI, saloane, săli de naștere

Protecția personalului medical cu echipament specific

Măsuri specifice de igienă și curățenie pentru mamă și copil

Se face curățenie în spital de 3 ori pe zi;

De două ori pe lună, se face curățenie generală și dezinfecție în Blocul Operator, cu materiale autorizate de Ministerul Sănătății;

Personalul medical face de două ori pe an testarea portajului de stafilococ;

Săptămânal, se recoltează culturi de pe suprafețe, lenjerie, alimente, in medie, 150/lună

Se verifică pe graficele de circulație a germenilor, întocmite de epidemiolog, apariția de germeni multirezistenți;

Măsuri speciale:

1.    Toate pacientele efectuează exudat nazal și faringian/zona inghinală/axilă;

2.    Pacientelor programate pentru cezariană li se recoltează exudat nazal la internare;

3.    Dacă pacienta este depistată purtătoare de MRSA se inițiază decolonizarea acesteia, inclusiv se face un duș cu betadină;

4.    În fișa de internare a pacientei se completează toți pașii de igienizare parcurși;

5.    Din camera de gardă sau pe secții pacientele primesc o broșură informativă (educativă, cu infirmații elementare referiotarea la MRSA) pe care trebuie să o și semneze;

6.    Medicii curanți recoltează la 33 la sută din paciente, după o zi două de la internare și săptămânal de la pacientele cu internări mai lungi de o săptămână, culturi tegumentare pentru determinarea florei colonizate;

7.    Tuturor bebelușilor li se recoltează probe bacteriologice de pe tegumente”.

Firea a promis că mută spitalele. Cladiri moderne, sigure si spatioase pentru trei spitale din Bucuresti 

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat un proiect de hotarare privind acordul de principiu pentru „identificarea și achiziționarea de imobile în vederea relocării de unități spitalicești din cadrul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București”. Proiectul a fost aprobat cu 34 de voturi ‘pentru’ (PSD, ALDE, PNL, PMP), 11 abtineri (USR) si 1 vot impotriva (PNL).

Primarul General, Gabriela Firea: „Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti va identifica şi achiziţiona imobile cu scopul relocării în alte clădiri a spitalelor clinice de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giulesti), Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu” si parţial a Spitalului Clinic „Dr. I Cantacuzino”. Acest demers este necesar pentru ca imobilele in care aceste spitale isi desfasoara activitatea nu mai corespund normelor actuale de siguranta, functionalitate si integritate constructiva. Astfel, pentru a indeplini 

cerinţele din normele Direcţiei de Sănătate Publică privitor la suprafeţele alocate per pacient şi a circuitelor medicale, pentru a crea toate conditiile unui act medical performant, am decis ca este necesara mutarea acestor spitale de prestigiu din Capitala in cladiri moderne, sigure si spatioase”

Astfel, pentru Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” este necesar un imobil în suprafaţă de cel puţin 14.000 mp, pentru Spitalul „Dr. Dan Theodorescu” – 4.500 mp, iar pentru Spitalul Clinic „Dr. I Cantacuzino” – 5.000 mp.

Comments are closed.