Press "Enter" to skip to content

Scandalul gunoiului în cea mai scumpă zonă a Capitalei

La presiunea cetățenilor din Sectorul 1, care au reclamat în repetate rânduri mirosul insuportabil din Nordul Capitalei, Primăria Sectorului 1, prin edilul Dan Tudorache, anunța la începutul lunii sistarea contractului dintre Primărie și gropa de gunoi de la Iridex. Mai mult, primarul anunța că semnează un nou contract cu groapa de gunoi de la Vidra, pentru depozitatrea gunoiului din Sectorul 1.

În ciuda unui schimb acid de comunicate de presă între Iridex și Primăria Sectorului 1, în care fiecare dintre părți susține că și-au respectat obligațiile contractuale, situația gunoiului din zonă este încă departe de a fi soluționată.  

Într-un răspuns oficial pentru B1.ro, Ministerul Mediului susține că nu a fost informat de niciun contract între Primărie și proprietarul groapii de gunoi de la Vidra, aparținând firmei S.C. Eco Sud SA. Mai mult, cât privește și această groapă de gunoi, au existat de-a lungul timpului contestații. Astfel, în anii trecuți, locuitorii din comuna Jilava, din apropierea gropii de gunoi de la Vidra, au făcut mai multe memorii legate de mirosul insuportabil venit de aici, fără nicio finalitate.

În continuare, B1.ro vă prezintă situația juridică la zi a celor două gropi de gunoi, Iridex și Vidra, precum și rezultatul controalelor făcute în ultimii ani de Garda de Mediu la aceste locații.

Situația juridică a depozitului de gunoi de la Iridex

Potrivit Ministerului Mediului, “proprietarul depozitului de deșeuri Chiajna – Rudeni este Primăria Municipiului București, pentru compartimentele 1-5, iar terenul pe care se află acestea este concesionat de operatorul depozitului S.C. Iridex Group Import Export S.R.L de la Primăria Comunei Chiajna, proprietara terenului. Compartimentele 6 și 7 care sunt în exploatare se află pe terenul operatorului de deșeuri, teren achiziționat de pe raza comunei Chitila. Exploatarea depozitului se realizează în baza tuturor documentelor legale, respectiv Autorizație Integrată de Mediu, Autorizație de gospodărirea apelor, Acord de mediu pentru închiderea depozitului.

Agenția pentru Protecția Mediului București a emis Autorizația Integrată de Mediu nr. 15/14.02.2018 pentru activitatea încadrată la pct. 5.4. din Anexa 1 la Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale „Depozitele de deșeuri, astfel cum sunt definite la lit. b) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului   nr. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, care primesc peste 10 tone de deșeuri pe zi sau cu o capacitate totală de peste 25.000 de tone, cu excepția depozitelor pentru deșeuri inerte”, desfășurată în Str. Poiana Trestiei nr. 17-27, sector 1, București, (titular S.C. IRIDEX GROUP IMPORT-EXPORT S.R.L), respectând toate prevederile legale și anume:

Autorizația Integrată de Mediu (AIM) nr. 15/14.02.2018 stabilește toate condițiile ce trebuie respectate pentru funcționarea depozitului de deșeuri din Str. Poiana Trestiei nr. 17-27, sector 1, București – titular S.C. IRIDEX GROUP IMPORT-EXPORT S.R.L și este afișată pe site-ul APM București la adresa http://www.anpm.ro/documents/16241/34610119/AIM+IRIDEX+2018.pdf/4c6c2fb2-5b32-4246-90ee-d77a47b6c2ac “, a precizat Ministerul Mediului într-un răspuns oficial către B1.ro.

Ce spune Ministerul Mediului despre controalele făcute la IRIDEX

Ultimul control efectuat la depozitul de deșeuri a fost în data de 25.02.2019, control neplanificat împreună cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și Direcția Generală de Poliție Locală Sector 1- control dispus de Prefectura Municipiului București.

Garda Națională de Mediu – a desfășurat mai multe verificări  privind activitățile desfășurate la centrul Integrat de Gestionare a deșeurilor IRIDEX Group Import Export S.R.L. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale și s-a dispus o notificare pentru suspendarea activității (n.r.: acest lucru înseamnă că societatea a fost notificată că dacă nu rezolvă anumite probleme punctuale, riscă suspendarea).

Totodată, au fost impuse măsuri pentru închiderea Compartimentelor C1-C5, respectiv sistarea depozitărilor de deșeuri și anveloparea acestora. Vă informăm că, operatorul depozitului deține toate instalațiile și dotările necesare desfășurării activității, conform Normativului tehnic de depozitare a deșeurilor, aprobat prin Ordinul nr. 757/2004.

Determinările privind emisiile și imisiile de poluanți atmosferici rezultați din activitatea de depozitare, nu au pus în evidența depășirea concentrațiilor admise la indicatorul H2S.” (Răspuns oficial al Ministerului Mediului la solicitarea B1.ro)

Situația juridică a gropii de gunoi de la Vidra, aparținând S.C. Eco Sud SA

Nu deținem informații cu privire la încheierea unui contract între S.C. Eco Sud SA și Primăria Sector 1, în vederea depozitării și procesării deșeurilor menajere de pe raza Sectorului 1”, precizează Ministerul Mediului, într-un răspuns oficial pentru B1.ro.

Cât privește situația juridică a acestei gropi de gunoi, Ministerul mediului spune că “depozitul ecologic Vidra din Județul Ilfov este o investiție privată a S.C. Eco Sud S.A, realizată în anul 2000. Depozitul ocupă o suprafață de 42 ha, care cuprinde aria de depozitare de cca. 38,6 ha, împărțită în 8 compartimente/celule și aria de servicii de cca 3 ha. Compartimentele de depozitare prezintă o suprafață utilă medie orizontală în jur de 4,2 ha fiecare, fiind delimitate la exterior prin diguri perimetrale.

S.C. Eco Sud S.A, deține Autorizația Integrată de Mediu nr. 25/11.12.2018, emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, valabilă pe toată perioada, cu condiția obținerii vizei anuale, emisă în baza O.U.G nr. 152/2005 la pct. 5.4 – depozite de deșeuri care primesc mai mult de 10 t deșeuri/zi sau având capacitatea totală mai mare de 25.000 t deșeuri, cu excepția depozitelor de deșeuri inerte.”

Ce spune Ministerul Mediului despre controalele efectuate la groapa de gunoi de la VIDRA

Ultima verificare la depozitul ecologic de deșeuri aparținând de S.C. Eco Sud S.A, a fost efectuată în perioada 20-21.12.2018.

În perioada anilor 2016 -2018, au fost efectuate 20 controale (planificate și neplanificate ca urmare a sesizărilor primite) și au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în cuantum de 527.500 lei și s-a dispus o notificare pentru suspendarea activității (n.r.: acest lucru înseamnă că societatea a fost notificată că dacă nu rezolvă anumite probleme punctuale, riscă suspendarea). Totodată, au fost impuse măsuri cu termene în vederea conformării.

Capacitatea maximă de depozitare în cele 8 celule este de 11.500.000 mc deșeuri compactate din care s-a depozitat un volum de cca. 5.413.954 mc până la data de 31.01.2019. Vă informăm că, operatorul depozitului deține toate instalațiile și dotările necesare desfășurării activității, conform Normativului tehnic de depozitare a deșeurilor, aprobat prin Ordinul nr. 757/2004. 

Determinările privind emisiile și imisiile de poluanți atmosferici rezultați din activitatea de depozitare, nu au pus în evidență depășirea concentrațiilor admise la indicatorul H2S”, mai susțin reprezentanții Ministerului Mediului. 

Comments are closed.