Press "Enter" to skip to content

Tarife majorate în parcările Primăriei Capitalei

Primăria Municipiului București pune în aplicare una dintre măsurile de reducere a poluării și a traficului cuprinse atât în Planul Integrat pentru Calitatea Aerului, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și anume o nouă reglementare tarifară a parcărilor.

Astfel, începând cu dată de 1 iulie 2018, vor intră în vigoare noile tarife privind utilizarea locurilor de parcare din Capitală, în funcție de zona de parcare, conform reglementărilor aprobate prin votul Consiliului General.

Această măsură este necesară întrucât în Municipiul București au fost depășite valorile-limita stabilite prin legislația Uniunii Europene privind calitatea aerului înconjurător, iar una dintre cauze este poluarea rezultată în urmă traficului intens și a utilizării pe scară largă a autovehiculului propriu.

Prin introducerea acestei măsuri, Bucureștiul se aliniază marilor capitale europene care au adoptat un tarif mai mare pentru parcarea în zona centrală, cu scopul de a reduce traficul, și implicit poluarea, dar și pentru a promova transportul public și transportul alternativ. De asemenea, prin implementarea acestei măsuri, va fi eliberată bandă 1 de circulație, iar accesul în instituții publice, precum unități de învățământ și spitale, va fi mai facil.

Subliniem faptul că majorarea tarifelor de parcare stradală se realizează în anumite zone din centrul Bucureștiului, care sunt deja deservite de parcări subterane sau supraterane.

Măsură este una destinată să contribuie la descurajarea parcării de suprafață în zonele centrale ale orașului, cele mai aglomerate și mai afectate de indisciplina în trafic, dar, în același timp, care dispun de variante alternative de parcare.

Astfel, pentru punerea în aplicare a HCGMB nr. 322/2018, Administrația Străzilor va actualiza, în perioada 27- 30 iunie 218, în toate parcajele de utilitate publică aflate în administrare, informațiile de pe panourile de utilizare a locurilor de parcare. Noile reglementări vor fi publicate și pe site-ul Administrației Străzilor București, www.aspmb.ro.

Reamintim că în ședința de Consiliu General al Municipiului București s-a adoptat, în dată de 14 iunie, Proiectul de hotărâre nr. 322/2018 privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor aparțînând domeniului public și/sau privat al Municipiului București.

Prin Hotărâre, se instituie 3 zone de taxare la nivelul Capitalei. Taxa e de 10 lei pe ora în zona centrală, Zona 0, compusă din 4 sub-zone:

  • zona parcajului subteranIntercontinetal, străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I;
  • zona parcajului subteran dinPiață Unversitatii , străzile N. Bălcescu – I. Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenței  – Halelor – I. C. Brătianu;
  • zona parcajului suprateranCocor, străzile I. C. Brătianu – Sf. Vineri – Calea Moșilor – H. Botev – C. Coposu;
  • a patra zona este cea a parcajului suprateranUnirea, cu străzile C. Coposu – M. Basarab – Mircea Vodă – Unirii – Brătianu.

Tarifele scad la 5 lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe ora pe măsură ce ne îndepărtăm de centru. Rezidenților li se aplică tarife preferențiale.

Zona 1 cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 0 și perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de străzile:

Piață Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – str. Nerva Traian – bd. Gh. Șincai – str. Lanariei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B. P. Hasdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești – Piață Victoriei

În zona 1 se aplică tarife de 5, respectiv 2,5 lei pe ora:

–       5 lei/ora – tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcție de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00.00-24.00; după intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplică măsură suprataxarii la un nivel dublu pentru fiecare ora de depășire.

–       2,5 lei/ora – tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 5 lei/ora .

În ambele cazuri, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

Pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe baza de contract tariful este de 5 lei/ora x 24 ore x 30 zile.

Riveranii beneficiază de un tarif preferențial lunar de 100 lei.

Zona 2 – cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 1 și limita administrativă a orașului

Tarife utilizabile în zona în zona 2:

–       2,5 lei/ora – tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcție de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00,00-24.00 (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);

–       1,5 lei/ora – tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 2,5 lei/ora (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare);

Tariful preferențial pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe baza de contract este de 2,5 lei/ora/24 ore/zi, iar penru riverani – de 80 lei/luna.

Că și în cazul celorlalte zone, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare.

Tariful pentru serviciul de blocare/deblocare a autovehiculelor este de 200 de lei.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.