Press "Enter" to skip to content

Marele protest al diasporei din 10 august nu a fost unul lipsit de incidente, deși cei prezenți la manifestație au anunțat că vor fi pașnici.

Pentru a-şi face auzite mesajele, câţiva protestatari au adus în Piaţa Victoriei o maşină cu platformă pe care au instalat o staţie de amplificare.

Mare protest al diasporei din 10 august nu a fost unul lipsit de incidente, deși cei prezenți la manifestație au anunțat că vor fi pașnici.

Pentru protest, au venit români din ţări precum Franţa, Italia, Suedia, Germania, Norvegia sau SUA, dar şi protestatari care au venit la Bucureşti din diferite judeţe.

Deși protestatarii au fost pașnici și doar își strigau nemulțumirile, jandarmii au începu încă de la ora 17:00 să pulverizeze cu gaze lacrimogene, stârnind și mai tare oamenii veniți la miting. Oamenii au adus injurii jandarmilor, reproșându-le că îi „apără pe hoți”. O femeie s-a îndreptat spre zidul de jandarmi și le-a cerut să îi apere pe cetățeni, nu Guvernul, însă nu a primit niciun răspuns.

Printr-un comunicat de presă, compania Metrorex anunță închiderea stației de metrou Piața Victoriei: „Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atribuţii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20:00., staţia Piaţa Victoriei să fie închisă. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin aceasta staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”.

Asemenea protestelor de mare amploare din februarie 2017, la miting și-au făcut apatiția grupările de huligani care instigă la violență și se amestecă printre protestatari, gradul de violență accentuându-se. Prin urmare, Jandarmeria a transmis un mesaj pe Facebook: „În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane!”

Conflictele dintre jandarmi și protestatari au devenit tot mai violente, 452 de persoane având nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 70 au fost spitalizați.

O femeie-jandarm a fost agresată în Piața Victoriei, primele informații fiind că aceasta și-a rupt coloana vertebrală și că este în pericol să rămână paralizată, Smurd-ul a declarat-o în comă de gradul 3.

Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru evacuarea Pieţei Victoriei, după ce membri ai forţelor de ordine au fost agresaţi de mai multe persoane.

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei.

Deși Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a precizat că autoritățile sunt pregătite pentru miting, lucrurile au scăpat de sub control.

 

Comments are closed.