Press "Enter" to skip to content

Visul lui ELCEN de a baga RADET in faliment s-a indeplinit

RADET a intrat oficial in faliment. Astazi, instanta a decis sa respinga planul de reorganizare al Regiei si sa bage in faliment Regia care livreaza apa calda si caldura. 

Reprezentantii  liberali din CGMB si ai Primariei Capitalei spun ca deciza nu va afecta populatia Bucurestiului prin servicu\iul de alimentare cu energie termica si vor fi preluati toti salariatii, asa cum este prevazut in hotararire Consiliului General de infiintarea a societatii Termoenergetica.

„Decizia nu va afecta serviciul de distributie a energiei termice. Vom face tot posibiliul in CGMB ca bucurestenii sa nu fie afectati”, a declarat Cristi Olteanu, consilier general liberal..

Potrivit reprezentantiilor Primariei, in urmatoarea perioada toti angajatii RADET vor fi trecuti pe noua companie municipala Termoenergetica, aceasta fiind noua entitate care va prelua serviciul de distributie al apei calde si a caldurii in Capitala.

Potrivit expertilor consultati de ziaristii nostri, noua companie Termoenergetica va putea accesa fonduri europene si va putea face investitii in modernizarea sistemului SACET.

Potrivit deciziei instantei, lichidatorul judiciar provizoriu va fi Rominsolv.

Cine a falimentat READET-ul …

Situația economico-financiară grea a RADET s-a datorat, în primul rând, legislației împovărătoare care punea regia de termoficare bucureșteană în imposibilitatea de a achita facturile la timp.

Astfel, potrivit legii, RADET trebuia să plătească facturile către ELCEN la 15 zile, în timp ce încasa de la populație la 45 de zile. De aici, rezultă o întârziere de 30 de zile, care nu putea fi acoperită și care ducea la acumularea de penalități.

La aceasta s-a adăugat un ordin al ANRE care prevedea că, în relațiile dintre RADET și ELCEN, mai întâi se vor încasa penalitățile și, abia apoi, facturile. Astfel s-a ajuns la situația ca, din datoria istorică a RADET către ELCEN, de 3,7 miliarde de lei, mai mult de jumătate să o reprezinte penalitățile.

Prin această inginerie financiară, s-a ajuns la acumularea unei datorii imense, care nu putea fi plătită, la situația dezastruoasă, în care regia de termoficare bucureșteană a funcționat ani de zile cu conturile blocate în proporție de 100% de către ELCEN, explică șefa sindicaliștilor de la RADET.

Mai mult decât atât, în vreme ce ELCEN a obținut, an de an, majorări de tarif de la ANRE, regia de termoficare nu a putut beneficia de o majorare de tarif vreme de aproape 10 ani. Iar, ca să pună bomboana pe coliva termoficării, Primăria Capitalei nu a plătit ani de zile întreaga subvenție asumată la căldură furnizată populației.

Comments are closed.