Press "Enter" to skip to content

A început a rugini lanțul de iubire dintre PNL, USR și PLUS sau nu a fost uns vreodată?

Nu este niciun secret că între USR și PLUS există tensiuni încă după alegerile europarlamentare, când au început negocierile pentru desemnarea prezidențiabilului din partea Alianței. Numulțumirea lui Cioloș a survenit după ce USR s-a concentrat pe stabilirea lui Barna drept candidat la președinție și nu pe guvernarea țării, aceștia fiind partid parlamentar. Chiar dacă știau că prezidențiale sunt o miză pierdută, mai ales după raspândirea în spațiul public a unor documente compromițătoare ce priveau activitatea liderului USR, cele două partide au decis să mai acorde o șansă relației lor și să discute despre locale. Anul trecut, PLUS a cerut listă comună și egalitate, însă USR s-a împotrivit, cerând o listă de 2 la 1, lucru refuzat de PLUS.

În august, PLUS l-a desemnat pe Vlad Voiculescu candidat la Primăria Capitalei. Cioloș s-ar fi așteptat ca în schimbul susținerii lui Dan Barna la prezidențiale, să primească susținere pentru Vlad Voiculescu. Însă, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, filiala USR București a decis să îl susțină pe Nicușor Dan, deși conducerea centrală a partidului i-a cerut să își retragă candidatura în favoarea lui Vlad Voiculescu. Evident că Nicușor Dan nu a renunțat la visul lui de a deveni primar, negociind cu toate partidele de dreapta, astfel încât să fie sigur că va fi candidatul comun al dreptei. Lucru care, momentan, subliniez, momentan, i-a ieșit. Între două negocieri cu PLUS și Vlad Voiculescu, Nicușor și-a făcut timp să discute și cu PNL, profitând de scorul pe care l-a avut la ultimele alegeri și pe fondul dictaturii construite de Ludovic Orban la Modrogan. Cochetând cu PNL de anul trecut, asemenea faimoasei pisici Sisi din Modrogan, Nicușor s-a aciuat pe langă biroul șefului PNL căutând adăpost. Orban a recurs la acest compromis de teama unui posibil nou pol de putere în partid. E ca atunci când un copil mic stă cu frică să nu i se fure jucăria. Discuțiile s-au întins atât de mult, încât Nicușor Dan a amânat de pe o zi pe alta întâlnirea cu Voiculescu până după anunțarea sa de către Ludovic Orban drept candidat la primărie.

Surprinderea a fost pentru toate cele 3 partide. Pentru membrii PNL, deoarece nu a fost un candidat din partea partidului, pentru USR și PLUS că nu au știut de decizia PNL și a lui Nicușor Dan. Un fel de surprize, surprize. Iar de asta ne dăm seama din postarea lui Dan Barna, care s-a rezumat doar la o postare de câteva rânduri pe facebook, scrisă între două crize de nervi și din declarația lui Voiculescu, spunând că nu știa de acest lucru, mai pe scurt, că nu știa că este nevoit să renunțe la candidatura sa. Deși, după conferința de presă a PNL toți s-au îngrămădit să-l felicite pe Nicușor, era ceva care scârțâia. De ce nu au fost toate partidele de dreapta la conferință daca au candidat comun? Pentru că Orban a vrut să le ia fața celor din Alianță, iar electoratul să îl asocieze pe Nicușor doar cu PNL, chit că tremurul din glasul său dă dovadă de o ipocrizie cum doar în Modrogan găsești. Mai ceva ca poluarea. În acest caz, Voiculescu a cedat presiunilor și s-a retras din cursa pentru București, exprimându-și intenția de a candida pe lista Consiliului General si trăind visul frumos al celui de viceprimar.
Totuși, mai avem o speță în calcul: Consiliul General al Primăriei București. Deși, Orban a anunțat că poate fi o listă comună între cele 3 la consiliu sau chiar și la sectoare, frații mai mici de dreapta de la USR și-au anunțat azi lista pentru Consiliul General. O listă proprie, fără mezinii familiei, PLUS, deci și fără Voiculescu. Și acum o să înceapă lupta și în PNL București pentru candidații la CGMB, sau cel mai probabi, îi va alege președintele partidului, asigurându-se că nimeni de pe lista respectivă nu îi va știrbi autoritatea.

Aseară, într-o emisiune, Orban a declarat că Nicușor Dan este candidat independent din partea PNL. Deci, unde este iubirea față de neam și București atunci când ”au decis împreună” că Nicușor Dan este candidat din partea tuturor celor 3 partide? Acum e doar din partea PNL?
Dacă tot se susțin atât de mult reciproc și promovează dreapta unită, de ce Vlad Voiculescu a afirmat că „forţa politică constituită din USR şi PLUS este singura care poate opri un nou dezmăţ, o nouă ciumă, de data asta de altă culoare”. Să fie cumva ciuma de la Modrogan?

Cum dragoste cu forța nu se poate, nici alianțe politice cu forța nu pot rezista. În acest context, va râmane Nicușor Dan candidatul dreptei până la final? Sau orgoliile și goana după putere îi va face să meargă pe drumuri separate? Să revină Voiculescu asupra candidaturii sau să se preocupe de imaginea sa ca fiu de colaborator cu securitatea?

Vom vedea…

Denisa Radu, analist politic

More from EditorialMore posts in Editorial »

Comments are closed.