Press "Enter" to skip to content

Cristian Olteanu, unul dintre artizanii reconstrucției monumentului Brătianu

HTML Image as link
Qries

Data de 24 mai reprezintă un reper important pentru Partidul Național Liberal, acesta fiind înființat la această dată în anul 1875, avându-l pe Ion C. Brătianu drept președinte. Partidul Național Liberal a rămas singurul partid politic istoric care a reușit să se mențină pe scena politică vreme de 144 de ani. De numele său se leagă evenimente marcante ale istoriei românești, precum : obținerea independenței, crearea Romaniei Mari, adoptarea Constituției din 1923, creșterea economcă după criza de la începutul secolului XX. Astfel, liberalismul a fost ideologia care a stat la baza construirii României moderne.

Însă, ce mai fac liberalii pentru a conserva istoria partidului din care fac parte ?
În 1903 a fost inaugurat monumentul care îl cinstea pe Ion C. Brătianu, însă în 1948, după ce comuniștii au preluat puterea, monumentul a fost topit în fostele uzine Republica.

Cristian Olteanu, consilier general al Primăriei Municipiului București și președinte PNL Sector 5 a depus în 2014, alături de colegii săi, un proiect de hotărâre pentru reconstruirea monumentului.

  1. De la ce a pornit această idee de reconstrucție a monumentului ?
    Din recunoștință pentru istoria României și pentru cei care au luptat până la capătul puterilor ca această țară să prospere, să se dezvolte si să nu cadă pradă inamicilor in marile razboaie. În al doilea rând, consider că valoarea unui oraș este conferită de patrimoniul cultural, iar Micul Paris are multe de oferit. În plus, monumentul îl cinstește pe Ion C. Brătianu, unul dintre cei mai valoroși oameni politici pe care i-a avut România. Brătianu a oferit șansa României de a avea un prinț care a contribuit mult la cresterea prestigiului tarii si la modernizarea ei, a fost prim-ministrul cu cea mai mare stabilitate guvernamentală și a contribuit la obținerea independenței de stat. Aceste repere importante pentru istoria noastră trebuie să fie așezate la rang înalt și păstrate în cultura și memoria noastră. Și, nu în ultimul rând, acesta este proiectul meu de suflet.
  2. Cum au receptat colegii dumneavoastră din Consiliu acest proiect ?
    Din fericire, colegii mei au înțeles importanța istoriei noastre și faptul că atractivitatea Bucureștiului stă în monumentele sale și nu a fost vreo neînțelegere în privința votului asupra acestui proiect. Avem datoria față de cetățenii care ne-au votat să conservăm identitatea noastră culturală și să transmitem urmașilor noștri o moștenire culturală cu care să se mândrească.
  3. Cât credeti ca ar trebui să investească primăria in restaurarea monumentelor capitalei?
    Patrimoniul cultural reprezintă o parte foarte importantă pentru un oras. Sunt de acord că cei mai mulți bani trebuie să fie acordați investițiilor și serviciilor publice, însă nici cultura nu trebuie ignorată, pentru că, să nu uităm, cei mai mulți turiști vin să viziteze un oras pentru clădirile sale, pentru monumentele impresionante sau pentru zonele istorice. Nu pot să mă pronunț în privința sumei care ar trebui să fie acordată, dar pot spune că susțin împărțirea bugetului astfel încât să fie acoperite toate domeniile de interes.
  4. Sunteti printre putinii liberali care încearcă să salveze patrimoniul cultural și ați depus proiecte în acest sens. Cum ați reușit să vă păstrați interesul acesta, în ciuda evenimentelor tensionate de pe arena politică?
    Sunt membru în Partidul Național Liberal din 1999, iar pe lângă dorința de implicare, istoria partidului și faptul că PNL a fost pilonul construirii României moderne, a reprezentat un motiv important care a stat la baza deciziei mele de a-mi completa adeziunea. Pentru mine, istoria și moștenirea culturală pe care strămoșii noștri, Brătienii, Rosetti, Kogalniceanu, Vasile Lascar, Sturdza sau IG Duca ne-au lăsat-o, mă fac să fiu mândru că sunt liberal și că împărtășesc aceleași valori cu mari personalități ale istoriei Romaniei. Consider că, indifferent ce se întâmplă în viața politică, oricâte neînțelegeri am avea, niciodată nu trebuie să ne uităm identitatea, dimpotrivă, avem datoria de a o valorifica și promova la orice pas. Trebuie să ne amintim cine suntem, de unde am plecat și ce datorie morală avem față de înfăptuitorii acestui partid. Partidul Național Liberal împlinește azi 144 de ani de la înființare și spun cu mâna pe inimă că proiectul de reconstructie al monumentului lui Ion C. Brătianu este unul din proiectele mele de suflet, alaturi de alte proiecte de redare ale istoriei si identitatii nationale pe care le promovez, impreuna cu colegi minunati precum Pusa Fontoura si Sorin Margarit, ei avand aceeasi pasiune pentru istorie si traditie ca si mine.
HTML Image as link
Qries
More from DiverseMore posts in Diverse »

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries