Press "Enter" to skip to content

Exercițiu Seism 2018: 565 de oameni au fost salvaţi, însă 186 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar peste 4.700 sunt dispărute. DOCUMENT EXPLOZIV

Organizatorii exerciţiului SEISM 2018 anunţă că, în cursul nopţii de duminică spre luni, 565 de oameni au fost salvaţi, însă 186 de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, iar peste 4.700 sunt dispărute.
 
Cât de pregătită este România pentru un cutremur puternic? Pe hârtie foarte bine, în realitate prost, susține un document al Curții de Conturi.
Un raport finalizat recent de către inspectorii Curții de Conturi a României  arată că autoritățile locale și cei care ar trebui să acționeze în cazul unui seism puternic nu dețin toate informațiile necesare pentru a acționa, iar dacă astăzi ar fi un cutremur puternic, ar fi haos.
 
Denumit „Raport privind eficența și eficacitatea programelor și măsurilor întreprinse în scopul de a preveni efectele unui cutremur major în municipiul București”, documentul face o radiografie care arată exact ce se va întâmpla în cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter. Autoritățile locale nu știu unde se vor produce cele mai mare pagube, nu știu cum să gestioneze și să distribuie uniform ajutoarele alimentare și umanitare, iar sistemul informatic, care ar trebui să aibă toate datele necesare coordonării unei astfel de catastrofe, a fost uitat: el conține abia 40% din datele necesare.
Nici programul de consolidări a imobilelor nu a fost eficent, se precizează în documentul citat. „De la demararea Programului și până la 31.12.2013, în Municipiul București au fost finalizate doar 16 imobile, respectiv 8,4% din cele 190 expertizate tehnic și încadrate în clasa de risc seismic I – pericol public, ritmul de realizare a consolidării imobilelor fiind extrem de lent”, spun inspectorii.

80% din pagube, în Capitală

Dacă s-ar produce un seism similar cu cel din 1977, cele mai multe pagube s-ar produce în Capitală, unde sunt sute de imobile cu risc seismic. Situația ar putea fi gravă, potrivit unui document care stă în sertarele autorităților bucureștene de câțiva ani. Dacă s-ar produce un cutremur în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureșteni și-ar putea pierde viața, 16.000 ar fi răniți grav, 10.500 – spitalizați, 13.000 – răniți ușor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături, scrie în documentul care acum câțiva ani a fost discutat în comisiile Primăriei Capitalei, apoi a fost pitit într-un dosar, nemaifiind aprobat de CGMB. Dacă seismul s-ar produce în miezul zilei, pagubele materiale și numărul victimelor s-ar reduce la jumătate. E primul document care ‚‚contabilizează’’ victimele și pagubele materiale în caz de seism major. Potrivit actului, 23.000 de imobile vor suferi avarii de gradul 4 si 5, adică, fie avarii serioase la pereți și acoperișuri, fie distrugeri complete.

Exercițiu SEISM 2018

Conform scenariului, în cadrul exerciţiului de simulare a unui cutremur major produs în România, luni dimineaţa, se înregistrează peste 3.000 de persoane decedate, 5.200 de persoane rănite şi 420 clădiri sunt distruse total.

De asemenea, peste 40.000 persoane au rămas fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă.

În plus, au fost afectate 4.200 de clădiri (420 distruse total, 1.420 distruse parţial şi 2.400 improprii pentru locuit).

Tot potrivit scenariului, cinci spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 de unităţi spitaliceşti au fost distruse parţial, iar opt au fost avariate dar au rămas funcţionale.

foto: adevarul.ro

Comments are closed.