După ce a anulat vizita la metroul din Drumul Taberei ieri, când pe paginile de socializare au apărut informații că oamenii vor să meargă cu ligheanele să ceară apă caldă, primarul general, Gabriela Firea, s-a dus la CET-ul din Sectorul 1 fără să anunțe presa, de frică să nu mai vină bucureștenii să protesteze.
De mai bine de o lună, sute de blocuri din sectoarele 5 și 6 ale Capitalei stau fără apă caldă, în timp ce mai marii Capitalei spun că se fac investiții și că de vină că nu este apă caldă – e opoziția.
Pentru preluarea sesizărilor și reclamațiilor privind calitatea agentului termic livrat, precum și a avariilor produse în sistem, cetățenii au la dispoziție următoarele numere:
RADET: 031.9442 (tarif normal)
0.800.820.002 (tel. verde)
Primăria Capitalei: 0.800.800.868.
Nu s-a plătit niciun leu pentru subvenția la ebergia termică
RADET susține că – deși administrația locală nu a plătit deocamdată către ELCEN niciun leu din agentul termic furnizat în acest an – bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă, în perioada imediat următoare.
Încă de la finalul lunii martie, ELCEN anunță – prin administratorul sau judiciar, Sierra Quadrant – că din iunie i-ar putea lasă pe bucureșteni fără apă caldă. Motivul: Primăria Municipiului București (PMB) și RADET n-au plătit agentul termic consumat de bucureșteni în ianuarie, februarie și martie.
Problema constă în faptul că – neincasand banii pe agentul termic – ELCEN nu avea, la rândul sau, cu ce să își achite datoriile către Romgaz. Iar dacă producătorul taie gazul, ELCEN n-ar mai avea combustibil nici măcar pentru a livra apă caldă, în Capitală.
Cum s-a ajuns în această situație? E foarte simplu: în Capitală, doar o mică parte din valoarea agentului termic este plătită direct din buzunar de bucureșteni. Restul costului este acoperit din subvenții pe care le achita PMB cu bani de la buget. Or, până acum, PMB n-a plătit decât subvențiile pentru luna decembrie 2018. În schimb, pentru ianuarie, februarie și martie n-a dat niciun leu.
Întrebările esențiale, în acest context, sunt: cât de mari sunt datoriile către ELCEN și de ce s-au acumulat ele? La urmă urmei, administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu a declarat, în repetate rânduri chiar pentru Ziare.com că, în premieră, PMB va acordă tot sprijinul financiar de care are nevoie termoficarea.
“La acest moment, cuantumul facturilor (pe care le are de încasat ELCEN pentru agentul termic livrat iarnă trecută – n.red.) este de 500 de milioane de lei. Dar din această suma, scadență (iesita din perioada de scadență începând de vinerea trecută, din informațiile Ziare.com -n.red.) este acum doar suma de 123 de milioane de lei, aferentă lunii ianuarie.
De ce suntem în această situație? E foarte simplu: dumnealor (ELCEN – n.red.) consideră că, dacă mi-au livrat energia, trebuie să le-o și plătesc imediat. Or – dat fiind faptul că atât RADET, cât și ELCEN sunt în insolvență – instanța a decis altceva. Anume, că plata se face la 90 de zile. Și se va face”, a promis Alexandru Burghiu.
Întrebat de ce nu s-au făcut plățile până acum, Burghiu a declarat:
“În niciun caz, pentru că nu s-a dorit. Așa cum am mai spus, PMB are prevăzute în buget sumele necesare. Problema este că bugetul PMB nu se alimentează cu taxe și impozite locale. Acelea merg la primăriile de sector. PMB se alimentează cu bani din impozitul pe venitul global (IVG) . Cu alte cuvinte, cu bani de la Guvern.
Or, Guvernul a întârziat cu virarea acelor bani. PMB și i-a prevăzut în buget, dar mai mult ce putea face? A avut loc, însă, o discuție consistentă cu Guvernul și banii urmează să fie virați la bugetul local și plătiți către ELCEN”.
Ce se întâmplă dacă Guvernul nu va vira banii? E greu de spus. În mod normal, alimentarea cu apă caldă n-ar trebui sistată, de vreme ce este vitală pentru asigurarea sănătății populației. Problema este că nici Romgaz – societate listată la bursă – nu va acceptă să livreze, la nesfârșit, gaz către ELCEN fără să încaseze nimic în schimb.
Comments are closed.