Press "Enter" to skip to content

Gabriel Dumitrașcu: Am reușit să nu lăsăm fără apă caldă și căldură bucureștenii.

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au votat în şedinţa de astăzi înfiinţarea Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti, care va avea ca obiect exclusiv de activitate producerea, distribuţia, transportul şi furnizarea energiei termice, precum şi înfiinţarea Companiei Municipale Energetică Servicii S.A., care va desfăşura activităţi de proiectare, asistenţa tehnică şi execuţie lucrări, cu precădere în domeniul energetic.


„PNL nu și-a putut permite astăzi să lase un milion două sute de mii de bucureșteni fără apă caldă și căldură pe termen nedeterminat, indiferent de miza politică a momentului!  Ne-am fi dorit să putem avea tăria să lăsăm atâția oameni în frig și fără apă caldă curentă așa cum a făcut USR-ul, doar pentru a puncta politic! Da, recunoaștem, nu avem atâta cinism… Mai bine suportăm acuzele lor absolut neîntemeiate, făcute doar cu scop electoral, decât să fim iresponsabili și să afectăm viață de zi cu zi a fiecărui bucureștean!  PNL București a demonstrat astăzi prin vot în Consiliul General că pune mai presus de interesele politice interesele cetățenilor! Cu riscul de a deconta politic, PNL București astăzi a votat Termoenergetică, respectiv soluția pentru rezolvarea problemelor de termoficare prezentată de noi încă din campania electorală din 2016.  După bâlbâieli interminabile, războaie politice fără sens în care doamna Firea a atras bucureștenii fără voia lor, prin soluția PNL astăzi s-a încheiat incertitudinea și iminentul dezastru generate de falimentarea RADET. PNL București, așa cum a promis, va pune întotdeauna interesele bucureștenilor și interesele țării mai presus de interesele personale și de partid!”, a fost reacția liberalilor după vot. Soluția de salvare a RADET-ului a venit de la liberalul Gabriel Dumitrașcu.


Consilierii municipali au aprobat în şedinţa de marţi înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică.

Hotărârea, adoptată cu 37 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi şase abţineri, prevede reorganizarea Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA, prin divizare, finalizată prin dizolvare. În termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii CGMB, se va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Energetica, iar aceasta va aproba declanşarea procedurii de divizare.

Partea divizată din Compania Energetica SA care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termică va fi transferată către Compania Termoenergetica SA, care va primi activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciului public.

Energetica Servicii SA va prelua activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publică.

Conform expunerii de motive, proiectul de hotărâre a fost elaborat având în vedere decizia Curţii de Apel din 22 noiembrie 2018, prin care se anulează actul administrativ de înfiinţare a Companiei Municipale Energetica. În document este invocată, de asemenea, iminenţa intrării în procedura de faliment a RADET SA.

Din Consiliul de administraţie al Companiei Municipale Termoenergetica vor face parte Daniel Alexandru, Alexandru Burghiu, Iuliu Gogescu, Speranţa Cliseru, Nicu Ciolan, Cristian Beu, Violeta Malaia.

Din Adunarea Generală a Acţionarilor vor face parte: Ardeleanu Mircea, Ciudomirov Mihai Anton, Florescu Adrian, Ţuţu Radu Cristian, Claudiu Catană.

Din Consiliul de administraţie al Companiei Municipale Energetica Servicii vor face parte: Sorin Chiriţă, Marius Coaje, Mihai Marinescu, Vasile Ardenel, Ardeleanu Georgiana, Cătălin Militaru şi Trifan Laura Mihaela.

Din Adunarea Generală a Acţionarilor vor face parte: Gheorghe Amzăr, Chirică Petre, Honorius Circa, Valeriu Şuhan, Voicu Ion Valentin, Florescu Adrian Constantin.

Trei ani de moarte cerebrală la RADET

Problema RADET-ului este că de doi ani şi jumătate administratorul judiciar Rominsolv nu a venit cu o soluţie viabilă, problema RADET-ului este că nu se poate înţelege cu ELCEN şi cu Ministerul Energiei cum să rezolve datoriile, deci este total neadevărat că nevotarea acestor proiecte de hotărâre ar duce la falimentul RADET. De altfel, chiar admnistratorul a spus acum câteva zile că nu se mai vorbeşte de un faliment al RADET. 

Piesa de teatru, falimentul RADET, lasă urme în culise. În timp ce edilul șef al Capitalei, Gabriela Firea, susține că a făcut investiții și că nu este de vină pentru că RADET a intrat în faliment și bucureștenii au stat în frig și fără apă caldă, cifrele și bilanțurile de la RADET o contrazic.

2018- nicio achiziție, nicio investiție la RADET. Iar Compania Energetică, înființată să facă reparații- chema muncitorii de la RADET să închidă robinetul, că nu știau nici unde este acesta. 
Consilierul municipal USR Roxana Wring a reproşat administratorului judiciar al RADET că în decurs de doi ani şi jumătate nu a venit cu un plan de restructurare a regiei şi a subliniat că partidul său susţine înfiinţarea „de la zero” a unei societăţi precum Termoenergetica, dar nu prin actualul proiect de hotărâre.

„Articolul 23 spune aşa: Compania Municipală Energetica Bucureşti SA continuă activitatea, conform tuturor hotărârilor CGMB, iar în anexa indicată este trecută şi hotărârea pe care Curtea de Apel Bucureşti a declarat-o ca fiind ilegală. Nu putem vota aşa ceva. De aceea, am propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi de azi. Ne întâlnim săptămâna viitoare, îl formulăm în aşa fel încât să fie legal, (…) pentru că aşa nu facem decât să intrăm peste scurt timp, probabil, în alte probleme legale, juridice”, a declarat ea.

Liberalul Cristian Olteanu a subliniat că locuitorii Capitalei nu trebuie să plătească pentru greşelile administraţiei şi că datoria oamenilor politici este să vină cu soluţii.

„PNL are datoria să se gândească la bucureşteni, noi trebuie să îi salvăm pe oameni – nu salvez nici PSD, nici pe nimeni – dar noi trebuie să îi asigurăm pe bucureşteni că există în continuare termoficare în Bucureşti”, a spus el.

Potrivit consilierului PNL Cătălin Deaconescu, actuala administraţie se află „într-o situaţie limită”, din cauza „aroganţei, amatorismului şi autosuficienţei” de care a dat dovadă în aproape trei ani de mandat.

„Aţi înfiinţat Compania Energetica nelegal şi instanţa v-a spus asta, aţi dus RADET, fără să vă consultaţi, în insolvenţă şi, iată, în faliment şi datorită numirii unor oameni nepricepuţi la conducerea RADET. După doi ani şi jumătate, bucureştenii au avut parte în această iarnă de cele mai proaste servicii. Am avut peste 1.000 de avarii. (…) Vă avertizez că este doar o chestiune de timp până când o instanţă va spune că şi această hotărâre este nelegală”, a transmis el.

Consilierul municipal ALDE Claudiu Catană a anunţat că formaţiunea sa votează pentru înfiinţarea celor două companii, care permit continuarea furnizării serviciului de termoficare şi păstrarea locurilor de muncă pentru cei 3.000 de angajaţi ai RADET.

Lucian Iliescu (PMP) a declarat, la rândul său, că votează în favoarea proiectelor, dar a cerut asigurări „ferme” din partea primarului general şi a directorului RADET că bucureştenii vor avea căldură şi apă caldă, că nu se vor mai produce la fel de multe avarii ca în această iarnă, că vor fi reabilitate conductele şi că nu va fi indisponibilizat niciunul din angajaţii regiei.

Sorin Chiriţă, city manager, a explicat că decizia CGMB permite clarificarea situaţiei juridice a întregului sistem şi că „este absolut necesară o hotărâre pentru a preîntâmpina întreruperea serviciului de alimentare cu energie termică”.

„Decizia este în mâinile dumneavoastră. Legat de aspectele juridice invocate de către un anumit grup politic, aş vrea să precizez că au fost analizate toate aspectele juridice, inclusiv în ceea ce priveşte divizarea unei companii existente, chiar dacă există un act administrativ de înfiinţare asupra căruia există o decizie judecătorească. Articolul 238 din Legea 31/1990 defineşte foarte clar modalitatea de divizare şi de transfer a activităţii către noi companii înfiinţate. Chiar dacă această companie s-ar fi aflat în procedură de dizolvare, până la transmiterea patrimoniului către acţionar, se poate face divizarea şi transmiterea patrimoniului către noi companii, cu acelaşi acţionariat. Legea este clară. (…) Nu putem să ignorăm faptul că avem pregătite documentele pentru accesarea fondurilor europene”, a spus el.

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a declarat că un vot negativ asupra proiectului din punct de vedere juridic nu ar însemna „sfârşitul” regiei în perioada imediat următoare, însă ar grăbi sfârşitul din punct de vedere tehnic.

„Avem deja probleme mari cu furnizorii. Un semnal pozitiv ar însemna un semnal bun în piaţă. Pe lângă investiţii, de care tot vorbim şi pe care PMB le poate face, noi avem în sarcină reparaţiile. (…) Ieri am primit primul refuz în baza unui acord-cadru încheiat recent şi mi s-a spus: ‘Nu vă vom furniza, pentru că nu avem certitudinea plăţii’. Cam aici mă situez eu”, a explicat Burghiu. 

foto: ZiuaNews

Comments are closed.