Press "Enter" to skip to content

„Posibil” și „poate” – măsurile stării de urgență

Decretul privind starea de urgență a fost emis astăzi în spațiul public, iar președintele a făcut o serie de declarații în acest sens. Aseară, premierul a susținut o conferință de presă video de la Vila Lac, unde este în autoziolare, fiind destul de rezervat în răspunsuri, aruncând în stânga și în dreapta cu sintagme precum „o altă măsură care este posibilă a fi luată”, „măsura este în analiză”, „vom analiza”, „din câte știu”.

Acest lucru denotă o nesiguranță și probabil o necunoaștere parțială a măsurilor care urmau a fi incluse în decret. A enunțat vag două-trei măsuri economice, însă și acestea, stau sub semnul analizei. Klaus Iohannis a afirmat că Guvernul va veni în zilele următoare cu propuneri de măsuri economice. Însă, de ce aceste măsuri nu au fost deja pregătite, mai ales că situația nu permite întârzieri. Dusul cu zăhărelul în speranța calmării populației nu face altceva decât să afunde cetățenii și mai mult sub semnul incertitudinii. Dacă urmărim atent decretul, în text găsim doar fraze ce nu enunță măsuri concrete în domeniul economic.

Astăzi, ANAF a emis o serie de măsuri ce vine în sprijinul celor cu probleme fiscale. Însă, cu restul firmelor cum rămâne? Cel mai probabil, fără un ajutor clar, vor ajunge în aceeași situație. Cel mai bun ajutor pentru firme ar fi, așa cum a cerut de exemplu, Victor Ponta, să se amâne cu 90 de zile plata contribuţiilor firmelor afectate de pandemia COVID-19. În această categorie intră: hoteluri, restaurante, alimentaţie publică, agenţii de turism, transport internaţional, companii de transport cele din domeniul culturii și educației. Dar, cei de la Palatul Victoria, pardon, de la domiciliu și vile de protocol, nu au declarat în nicio conferință de presă ceva legat de această măsură. O parte din statele europene au introdus această măsură. Portugalia anunță amânarea plății unor taxe și decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimente care s-au anulat din cauza epidemiei. Italia a implementat suspendarea obligativității de a plăti facturile pentru utilități, taxe și ipoteci pentru firmele mici. De asemenea, țările europene vor aloca bani din buget firmelor pentru a sprijini economia. Nici în privința ratelor nu pare că se va schimba ceva, desi amânarea lor va ajuta foarte mult cetățenii. Franța a introdus șomajul tehnic, o măsură prin care angajații primesc indemnizații de la stat. La noi, măsura „este în analiză”. Probabil va rămâne în același stadiu.

Ah, era să uit, premierul a cerut o atitudine responsabilă din partea cetăţenilor români şi respectarea măsurilor impuse de autorităţi. Ministrul Sănătății nu intră în această categorie, pentru că dumnealui, dacă stă după proceduri, nu mai face nimic. Proceduri pe care oricum el le emite.
Și, uite așa, după un weekend în care am așteptat măsurile viitoare, încă nu avem informații clare, ci doar măsuri „în analiză”.

Denisa Radu – analist politic

Comments are closed.