Press "Enter" to skip to content

Primăria Capitalei sub lupa Curții de Conturi pentru milioanele ce euro cheltuite pe servicii de avocatură

Curtea de Conturi a României a inițiat o investigație asupra modului în care Primăria Municipiului București, sub conducerea primarului Nicușor Dan, a gestionat și a cheltuit fonduri publice considerabile pentru serviciile juridice externe, în contextul în care dispune de un departament juridic format din 62 de juriști. Această analiză vine în urma unor semnale de alarmă trase de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care a ridicat întrebări legate de eficiența și justificarea cheltuielilor uriașe cu casele de avocatură.

În ultimul an, administrația condusă de Nicușor Dan a alocat sumei impresionante de aproximativ 3,5 milioane de euro (17.876.228.84 lei) pentru a acoperi costurile serviciilor de asistență juridică. Această sumă enormă a fost distribuită către șase case de avocatură diferite, cu scopul de a gestiona un număr în creștere de litigii și contracte municipale.

Litigiile municipale: o problemă persistentă

Primarul Nicușor Dan a admis existența a aproximativ 5.000 de noi litigii anual, subliniind totodată un presupus management rezonabil al acestora prin colaborarea cu firmele de avocatură selectate. În pofida unui ușor optimism transmis de primar, cu privire la reducerea numărului de cazuri pierdute de municipalitate, rămâne o preocupare majoră legată de motivul pentru care Primăria Capitalei continuă să se confrunte cu un aflux constant de noi litigii.

Cheltuielile cu avocații: o necesitate sau un lux?

Deși colaborarea cu casele de avocatură poate aduce expertiza și specializarea necesară pentru gestionarea cazurilor complexe, suma investită ridică semne de întrebare cu privire la eficiența utilizării resurselor municipale. Mai mult, existența unui departament juridic intern bine dotat face ca decizia de a externaliza serviciile juridice la o asemenea scară să pară și mai discutabilă.

Cazul Facultății de Drept: un exemplu costisitor

Un exemplu concret al litigiilor financiar împovărătoare este cazul implicând Facultatea de Drept și un teren de 7000 de metri pătrați. Primăria Capitalei a fost obligată să plătească aproximativ 25 de milioane de lei pe parcursul a trei ani pentru acest litigiu pierdut, subliniind astfel consecințele financiare ale deciziilor juridice nefavorabile.

În lumina acestor informații, Curtea de Conturi și opinia publică așteaptă clarificări și justificări din partea administrației municipale. Este imperativ ca orice cheltuială municipală, mai ales cele de amploarea celor pentru servicii juridice externe, să fie însoțită de transparență totală și o evaluare riguroasă a cost-beneficiu. Doar așa se poate asigura că fondurile publice sunt utilizate în mod judicios și în interesul cetățenilor.

More from Primăria CapitaleiMore posts in Primăria Capitalei »

Comments are closed.