Press "Enter" to skip to content

Planul de reorganizare ELCEN a fost aprobat! Cine va furniza apa calda si caldura in casele bucurestenilor

Primăria are undă verde pentru a trece la dezvoltarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET, care va furniza apă caldă şi căldură pentru mai mult de 1,2 milioane de bucureşteni, după ce Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a aprobat luni planul de reorganizare a celui mai mare producător de energie termică al Capitalei, cu voturile decisive ale reprezentanţilor creditorilor chirografari, printre care şi Transgaz, potrivit analiştilor de la firma de consultanţă Frames.

„Chiar dacă ANAF a cerut, pentru a doua oară, prorogarea (amânarea) şedinţei invocând faptul că modificările legii insolvenţei nu au fost încă aprobate şi că mai sunt necesare câteva măsuri suplimentare, în cele din urmă, la şedinţa de luni, lucrurile au luat o turnură pozitivă, decizia aprobării planului de reorganizare a ELCEN fiind influenţată de poziţiile reprezentanţilor Transgaz şi ale celorlalţi creditori chirografari”, se arată într-un comunicat al Frames.

Conform analiştilor de la firma de consultanţă, decizia reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru bucureşteni, în contextul în care, dacă planul nu ar fi trecut, ELCEN risca să intre în faliment, iar furnizarea căldurii şi apei calde către cei peste 1,2 milioane de beneficiari urma să fie suspendată.

„Planul a fost votat în forma în care a fost propus de administratorul judiciar Sierra Quadrant, iar acum este rândul Municipalităţii să treacă la fapte. Să achite creanţele către creditori, să preia activele ELCEN şi să pună în practică planul de măsuri pentru înfiinţarea SACET sub umbrelă noii societăţi Energetica SA”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Analiştii atrag atenţia asupra faptului că există şi decizia Consiliului General, astfel că lucrurile nu mai pot să întârzie.

„Vine iarna şi, dacă nu se iau măsuri urgente pentru asigurarea fuziunii, pentru rezolvarea problemelor financiare, a celor cu furnizarea gazului necesar producerii căldurii şi apei calde, situaţia se poate agrava într-un timp foarte scurt. Primarul Gabriela Firea trebuie să treacă la fapte”, susţin analiştii.

Soluţia de reorganizare a ELCEN, aprobată de Adunarea Creditorilor, vizează, în esenţă, transferul de active din patrimoniul ELCEN către o nouă entitate, compania municipală Energetica, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum şi RADET, aflat tot în insolvenţă, va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET, care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucureşteni.

Potrivit planului ELCEN, transferul de active şi activităţi este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an.

Printre măsurile vizate se află şi recuperarea creanţei pe care ELCEN o deţine împotriva RADET, în valoare de 1,095 miliarde de lei. Plata creanţei este propusă să fie realizată în termen de 3 ani. Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea preţului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 milioane de lei, la care se adaugă investiţiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de lei.

Noua companie municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanţări nerambursabile pentru investiţii în vederea alinierii capacităţilor de producţie la obligaţiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023. Valoarea investiţiilor este estimată la 513 milioane de euro pentru perioada 2018 – 2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.

„Trebuie acum ca şi planul de restructurare a RADET să urmeze strategia ELCEN, pentru că fuziunea să fie una optimă şi rapidă. Coordonarea deciziilor, sub umbrela Energetica SA va asigura premisele dezvoltării unei strategii investiţionale menită să stopeze pierderile din reţeaua de termoficare şi să asigure agentul termic, căldură şi apă caldă, la parametri optimi pentru sezonul de iarnă”, au adăugat analiştii.

Comments are closed.