Press "Enter" to skip to content

Circ total la Planșeul Unirii: Conflictul între primari și luptele administrative

HTML Image as link
Qries

Contextul general

Scandalul referitor la lucrările de consolidare a planșeului și pasajului Unirii din București a ajuns la un nou nivel de tensiune, implicând primarii Sectorului 4 și al Capitalei, Poliția Locală și Națională, și chiar prefectul Municipiului București. Conflictul, început în noaptea de 13 spre 14 octombrie 2024, a captat atenția publicului prin acțiunile controversate ale celor implicați și lupta pentru controlul asupra lucrărilor vitale din centrul Bucureștiului.

Debutul scandalului: Lucrările demarate de Băluță

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a luat decizia de a începe lucrările la consolidarea planșeului Unirii în miez de noapte, fără a avea toate documentele și avizele necesare emise de Primăria Generală a Municipiului București (PMB). Motivația lui Băluță a fost de a asigura siguranța cetățenilor, invocând expertize tehnice care arătau o urgență în efectuarea lucrărilor. El a obținut o autorizație de construire emisă de Primăria Sectorului 3, întrucât o parte a lucrărilor se află pe teritoriul acestui sector.

Totuși, această decizie a stârnit controverse, în special din partea Primarului General, Nicușor Dan, care a acuzat lipsa documentelor corespunzătoare și a considerat că nu există o urgență reală care să justifice lucrările.

Reacția lui Nicușor Dan: Demolare și intervenția poliției

În dimineața zilei de 14 octombrie, primarul general Nicușor Dan a intervenit personal pe șantier, însoțit de Poliția Locală a PMB, cu scopul de a demola gardurile instalate pentru delimitarea șantierului. Acțiunea sa a generat tensiuni între polițiile locale ale Sectorului 4 și ale Capitalei, care s-au confruntat direct. Situația a escaladat și a fost nevoie de intervenția Poliției Naționale, după ce cineva a sunat la 112.

Disputa a culminat cu rănirea a două persoane, care au fost transportate la spital. În urma acestui incident, Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pentru a investiga circumstanțele în care s-a produs accidentul.

Prefectul capitalei intervine: Acuzații de ilegalitate

Prefectul Capitalei, Mugur-Mihai Toader, a intervenit în conflict, declarând că dispoziția lui Nicușor Dan, prin care a ordonat demolarea gardurilor de pe șantier, este ilegală. El a anunțat că va ataca în instanță această dispoziție, considerând că s-a acționat în grabă și fără o bază legală solidă.

De asemenea, Toader a descris situația drept un „circ administrativ”, subliniind că este inacceptabil ca două administrații locale să ajungă să se confrunte public și violent. El a evidențiat necesitatea unei soluții legale și a unui dialog între autorități pentru a evita astfel de conflicte.

Lupta pentru controlul șantierului

Luni seara, în urma tensiunilor și a rănirii celor doi lucrători, Daniel Băluță a anunțat retragerea echipelor care lucrau la planșeul Unirii. El a motivat decizia prin dorința de a asigura integritatea corporală a angajaților săi și de a evita escaladarea violenței.

Pe de altă parte, Nicușor Dan a continuat să susțină că lucrările sunt ilegale și a solicitat îndepărtarea completă a gardurilor de pe terenul care, conform PMB, aparține Municipiului București. El a reiterat că va elibera autorizațiile necesare doar atunci când toate avizele vor fi obținute conform legii.

Istoricul conflictului

Tensiunile între cele două administrații au început cu mai bine de un an și jumătate în urmă, când Primăria Sectorului 4 a propus refacerea planșeului și consolidarea Pasajului Unirii. Deși licitațiile au fost organizate și contractele semnate, inclusiv o finanțare de 800 de milioane de lei obținută prin programul Anghel Saligny, problemele legate de obținerea autorizațiilor au persistat.

Primarul Nicușor Dan s-a opus demarării rapide a lucrărilor, invocând riscul colapsului traficului în centrul Capitalei, deja afectat de alte șantiere. Totodată, el a subliniat că nu există o urgență reală, documentele depuse de Primăria Sectorului 4 nejustificând un regim de urgență pentru lucrări.

Pe de altă parte, Primăria Sectorului 4 a întâmpinat dificultăți în obținerea avizelor de la diverse instituții, cum ar fi Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), care a refuzat avizarea, și Comisia Tehnică de Circulație, care nu are un regulament de funcționare clar.

Conflicte de jurisdicție și proprietate

Un alt punct de dispută între cele două părți a fost proprietatea terenului de la Piața Unirii. Daniel Băluță a susținut că zona vizată aparține Apelor Române, iar lucrările sunt pe teritoriul administrativ al Sectorului 3 și parțial al Sectorului 4. În replică, PMB a precizat că terenul este, de fapt, proprietatea Municipiului București, conform unei hotărâri din 2008. Intabularea în favoarea Apelor Române ar fi fost rezultatul unei erori materiale, pentru care PMB a solicitat rectificarea.

More from UncategorizedMore posts in Uncategorized »

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries