Press "Enter" to skip to content

Pinocchio de la Mediu, încă o scenă de teatru fără succes

Cristian Olteanu: După decizia de condamnare a României, ministrul distrugător al mediului Costel Alexe a ieșit, așa cum era de așteptat, cu o declarație fără fundament și fără un argument solid, făcând ceea ce știe el mai bine, și anume campanie de imagine pe seama poluării din București. Înainte de toate, i-aș sugera ministrului să renunțe la o parte din banii aruncați pentru combinații cu diverși baroni și să investească într-un consilier care știe să citească o hotărâre a CJUE. Asta pentru că în hotărârea Curții este stipulat clar faptul că valorile-limită zilnice au fost nerespectate în perioada 2007-2014 inclusiv, cu excepția anului 2013. Acest lucru indică clar că decizia Curții nu aduce în discuție nici măcar într-un singur paragraf despre indicatorii de poluare din timpul actualei administrații, adică din 2016. Cu toate acestea ministrul preferă să iasă public și să arunce cu minciuni și defăimări la adresa primarului general Gabriela Firea doar pentru a mai scoate câteva procente electorale.

În perioada 2007-2014, conducerea Garzii de Mediu, a Ministerului Mediului, a RADET si a ELCEN a fost asigurată aproape numai de reprezentanți PD și PNL. Aceștia trebuie trași la răspundere. Iresponsabilitatea acuzațiilor nu fac altceva decât să demonstreze lașitatea unui om care, de când și-a preluat portofoliul, nu a făcut altceva decât să își pună rudele în funcții importante, să acopere tăieri ilegale de păduri sau, cel mai important, să fie vinovat de poluarea masivă din București din ultimele luni.
Să nu uităm că în martie, timp de câteva zile, Bucureștiul a înregistrat valori ale poluării extrem de mari, iar acest lucru s-a datorat CET Grozăvești, care este în subordinea ELCEN, iar ELCEN se află în subordinea Ministerului Energiei. Atunci, ministrul a preferat să vină din nou cu acuzații, alături de alți reprezentanți ai Guvernului care au țipat că primarul vrea să îi omoare. În schimb, Ministrul Mediului știa de arderea păcurii și a decis să țină documentele secrete, iar în conferința de presă de atunci nu a pomenit nimic despre acest raport. De asemenea, la începutul lunii aprilie, s-au înregistrat iar valori mari ale poluării. Atunci, ministrul a zis că este din cauza unei ferme de porci din Periș care arde, însă poluarea vine de la arderile de deșeuri, arderi pe care ministrul nu le sancționează. Gărzile de Mediu sunt în subordinea ministerului, în schimb nu au sancționat decât adversarii politici, închizând ochii la adevăratele crime produse împotriva mediului.

Ministrul Mediului ar trebui să iasă public și să își asume minciunile și complicitatea în privința poluării Bucureștiului și să răspundă clar la următoarele întrebări:
Unde este raportul privind poluarea extremă în cele trei zile în ultimele luni în Bucuresti? Și de ce este secretizat? Cumva pentru a nu-l demasca?
Au existat controale la gropile de gunoi care deservesc București si Ilfov? Dacă da, unde sunt concluziile? Pentru că după scandalul de la începutul lui aprilie, ministrul se face că plouă.

Ce măsuri au fost luate împotriva celor care au realizat poluarea extremă?
A existat cineva penalizat în afara adversarilor politici?

More from EditorialMore posts in Editorial »

Comments are closed.