Press "Enter" to skip to content

Firea și Robert Negoiță trebuiau să îngrijească Centrul Istoric al Capitalei

Primarul Capitalei critică modul în care arată Centrul Vechi al Bucureştiului, zonă care se află chiar în subordinea administrativă a PMB. Gabriela Firea se arată nemulţumită între altele de gunoaie şi de starea clădirilor istorice. Asta, deși, potrivit legii, de mai bine de doi ani ea este cea care ar trebui să gestioneze aceste probleme- împreună cu edilul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță.

Gabriela Firea a anunţat că un nou regulament pentru această zonă va fi gata în două săptămâni. Un regulament există deja încă de pe vremea primarului Sorin Oprescu, doar că el nu a fost aplicat corect. Legat de reabilitatrea zonei, edilul-șef anunță după doi ani de mandat că are un plan de revitalizare a zonei.

„În ceea ce privește curățenia și reabilitarea centrului vechi, operațiunea va fi de amploare și de anvergură, dar solicităm de asemenea și sprijinul comercianților din această zona. Vom implementa în maxim două săptămâni un nou regulament pentru Centrul Vechi, trebuie reparate toate străzile, toate aleile, curățenia să fie exemplară. Am trimis ieri colegii mei fotografi, am așa un teanc de fotografii care nu ne fac cinste și sunt sute de mii de turiști care vin anual în Centrul Vechi. Este o rușine, nu este posibil așa ceva.  În Centrul Vechi ziua în amiaza-mare saci de gunoi? Cum se poate așa ceva? Avem firme de salubrizare care au contract să lucreze, au un desfășurător. Nu declarăm de fapt cantitatea reală de gunoi menajer, ca să nu plătim mai mult, și aruncăm sacii pe unde putem. Nu se poate așa ceva, amenzile vor fi drastice. Din punctul de vedere al primăriei, ne vom implica maxim și vom sprijini această zona, dar vrem responsabilitate și din partea comercianților din zonă”, a spus primarul general.

În ceea ce privește clădirile emblematice, primarul general a declarat că va avea toleranță zero, ca acestea să arate în continuare ca după război. Primarul spune că acordă proprietarilor tot sprijinul necesar, iar dacă aceștia nu se conformează, amenzile vor fi drastice.

În ceea ce privește clădirile municipalității din Centrul Istoric, care arată și ele că după război, primarul general a spus că a început lucrările de reabilitare pentru nouă dintre acestea.

Întrebată de jurnaliști de ce nu a aplicat aceste măsuri până acum, Gabriela Firea spune că a dat amenzi, dar că rezultatul nu a fost cel așteptat.

Vicepreşedintele fundaţiei Eco-Civica Dan Trifu spune la RFI că în prezent Centrul Vechi arată ca o groapă de gunoi la primele ore ale dimineţii, iar multe clădiri de acolo reprezintă un pericol public pentru turişti: „Dacă treci la 9 dimineaţa prin Centrul Istoric, este o groapă de gunoi (…). În ceea ce priveşte pericolul Centrului Istoric, că asta este o problemă, de exemplu zilele trecute, când s-a desprins acea placă de beton, dacă ea cădea pe un cetăţean, acel cetăţean cu certitudine nu scăpa”.

„Să ai un Centru Istoric şi să fie sprijinit de tot felul de lemne, ca să nu cadă pereţii respectivi, asta este viziunea turistului în Centrul Istoric. Afară de petrecerile acelea, debandada aceea de petreceri care se întâmplă în Centrul Istoric, de fapt, Centrul Istoric este numai cu numele, el este o debandadă totală”, atrage atenţia Dan Trifu.

Firea și Negoiță- însărcinați prin lege să îngrijească Centrul Istoric

Potrivit reglementăriilor, Primăria Sectorului 3 și Primăria Municipiului București sunt instituțiile care au în atribuții măturarea Centrului Istoric, repararea străziilor, consolidarea clădirilor și emiterea de autorizații de funcționare a restaurantelor, teraselor și a magazinelor.

Potrivit documentelor, Municipalitatea este oblogată, prin instituțiile subordonate și repare străziile, să consolideze clădirile și să pună la dispoziția celor care locuiesc în Centrul Istoric locuințe de necesitate în perioada refacerii imobilelor. În ceea ce privește curățenia zonei istorice a Capitalei, responsabil este Robert Negoiță- edilul Sectorului 3 al Capitalei.

Dovadă că edilul-șef trebuia să se ocupe de Centrul Istoric, care spune că acum arată ca după război stau hotărârile de consiliu emise de Consiliul General al Capitalei. Astfel, Firea și-a numit consilier în Centrul Vechi acum aproximativ un an: Mugur Mihăiescu. Totodată, acum un an a însărcinat mai multe instituții aflate în subordinea sa să repare străzi, să monteze mobiler urban.

Centrul istoric 1990-2012- dovezi că primarul general este responsabil de Centrul Vechi

Despre reabilitarea Centrului Istoric se vorbește încă din anii ’90, din vremea primarului Crin Halaicu. La vremea respectivă Fundația pentru Reconstrucția Capitalei (un parteneriat între Banca Națională a României și Consiliul general al Capitalei) a inventariat imobilele din acest perimetru și a făcut un studiu pentru reabilitarea zonei. Proiectul nu s-a concretizat.

În 1995, problema Centrului Istoric a fost reluată în cadrul proiectului „București 2000”. Acesta prevedea construirea unui cartier de turnuri în jurul Parlamentului, iar investitorilor li se cerea să restaureze o casă în centrul vechi. Atunci, majoritatea imobilelor din Centrul Istoric erau proprietate de stat și Primăria le putea decide soarta. În sprijinul acestui proiect, Guvernul a dat, în 1998, o Ordonanță prin care Centrul Istoric a devenit de interes național. Din 2001, o dată cu aplicarea Legii 10, proiectul a rămas fără obiect deoarece a început retrocedarea imobilelor. În 2004 a fost anulată și Ordonanță prin care Centrul Istoric devenise de interes național, astfel că proiectul a murit.

Reabilitarea Centrului Istoric a fost reluată în vremea mandatului lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei. Municipalitatea a făcut un proiect de restaurare pentru infrastructură zonei, iar în baza acestui proiect s-au obținut 8,5 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții. Valoarea contractului semnat era de 26,9 milioane de euro, suma suplimentată ulterior de Consiliul General al Municipiului București cu încă 8,7 miI. Euro.

Lucrările au început în aprilie 2007, iar până în luna septembrie s-au realizat lucrările pe 2 străzi, Lipscani și Smârdan, și a început descărcarea arheologică pe celelalte. În iunie 2008, Sorin Oprescu a devenit primarul Capitalei.

În octombrie, firma Sedesa a sistat lucrările pe motiv că Primăria Capitalei nu a mai plătit. La vremea respectivă, reprezentanții firmei Sedesa declarau că au executat lucrări de 10,5 mil. Euro, iar Primăria a achitat doar 8,4 milioane. În replică, primarul Sorin Oprescu a declarat că va rezilia contractul cu această companie deoarece este păgubos pentru municipalitate și nu s-a respectat termenul de finalizare al lucrărilor. „Revin și spun că lucrările de reabilitare a celor 14 străzi trebuiau finalizate în aprilie 2008, acum sunt reabilitate doar 4. Am făcut o analiză temeinică a execuției lucrărilor și a plăților făcute. Și am constatat că s-au executat lucrări neprinse în contract și se solicită milioane de euro în plus”, a declarat Oprescu la vremea respectivă. În octombrie 2009, Primăria Capitalei a reziliat contractul cu firma Sedesa.

După rezilierea contractului municipalitatea a împărțit cele 14 străzi în două pachete – străzi începute și neterminate și străzi cu lucrările neincepute. Ultimul pachet a fost împărțit în 3 loturi. Potrivit site-ului public de licitații, contractele de atribuire a lucrărilor au fost semnate la începutul anului 2011.

Ce lucrări a făcut Municipalitatea în Centrul Istoric înainte ca Firea să fie primar

Pachetul 1: str. Lipscani, Zarafi, Smârdan, Filliti şi Tonitza;

Câștigător licitație: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;

Valoare contract: circa 4 milioane de lei/1 milion de euro fără TVA;

 

Pachetul 2:

Lot 1: str. Poștei și Stavropoleos;

Câștigător licitație: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;

Valoare contract: circa 2,3 milioane lei/500.000 de euro fără TVA;

Lot 2: str. Covaci, Gabroveni, Șelari, Soarelui și Pasaj Francez;

Câștigător licitație: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;

Valoare contract: circa 4,5 milioane lei/1 milion de euro fără TVA;

Lot 3: Căldărari, Sepcari și Piață Sf. Anton;

Câștigător licitație: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;

Valoare contract: circa 3,5 milioane lei/750.000 de euro fără TVA;

Pentru achiziționarea mobilierului stradal s-a făcut o nouă licitație în iulie 2011: Câștigător: Grădinariu Import-Export– Valoare contract: circa 4,5 milioane de lei/1 milion de euro fără TVA.

Total: 4,25 milioane de euro;

Notă: Reabilitarea străzilor presupune reabilitare/înlocuirea țevilor de utilități și a străzilor (pavare cu piatră cubică). Pe fiecare stradă s-a făcut descărcare arheologică. Pe stradă Lipscani o parte dintre ruine au fost acoperite cu sticlă pentru a putea fi observate de trecători. Restul au fost marcate cu culoarea roșu pe pardoseală. Toate lucrările au fost făcute de Primăria Capitalei.

Chiar dacă lucrările de reabilitare a străzilor au fost finalizate, Primăria Capitalei nu a găsit încă o soluție pentru starea jalnică în care se află clădirile din zona. În zona pilot a Centrului Istoric se află circa 230 de imobile, dintre care doar 12 proprietatea municipalității. Dintre clădirile Primăriei, în acest moment, se află în proces de restaurare Hanul Gabroveni.

Chiar dacă Primăria nu a făcut nimic în ceea ce privește reabilitarea caselor, o dată cu investițiile în infrastructură și salubrizarea zonei, proprietarii au început să investească în clădiri. Unele au fost doar vopsite, altele au fost reparate, iar altele consolidate. Numărul caselor dărăpănate îl depășește însă pe cel al celor care au fost reabilitate. În nenumărate rânduri, reprezentanții Primăriei Capitalei au susținut că nu-i pot obligă pe proprietari să-și repare casele dacă nu au bani.

Potrivit Legii fațadelor, care a intrat în vigoare în august 2011, toate clădirile cu fațadele dărăpănate trebuie reparate până în 2013, pe cheltuiala proprietarilor. În cazul în care proprietarii fac dovadă că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile aferente reabilitării fațadei pot fi suportate de administrația locală, în măsură fondurilor aprobate anual pentru acest program. De asemenea, fiindcă este vorba de Centrul Istoric, autoritatea locală poate cofinanță lucrările de reabilitare ale fațadelor. Până acum municipalitatea nu a făcut nimic în acest sens.

Dacă de gunoaie și de reabilitarea zonei nu se ocupă, de taxe și autorizații pentru terase nu a uitat. Edilul-șef a delegat acordarea de autorizații viceprimarului Capitalei Bărbulescu. Mai mult, aceasta a delegat instituțiilor din subordine gestionarea centrului istoric.

 

Pagina dedicata refacerii Centrului Istoric al Capitalei, programul pilot, nu mai este funcțională pe siteul www.pmb.ro.

Firea și Robert Negoiță trebuiau să îngrijească Centrul Istoric al Capitalei

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *