Primăria Capitalei vrea să desfiinţeze Depoul Victoria, din zona Piaţa Victoriei, şi să mute activitatea, pe care o consideră „generatoare de trafic“, la Depoul Titan. Primăria susţine că nu are planuri de investiţie pe teren, situat în una dintre cele mai scumpe zone din Bucureşti, ci vrea să îl dea în administrarea Societăţii de Transport Bucureşti, care va decide ce face cu el. Un consilier acuză că este un „tun de zeci de milioane de euro“.
Se aprobă trecerea din domeniul public al Municipiului Bucureşti în domeniul privat al Municipiului Bucureşti a imobilului situat în Bucureşti, strada Mexic nr. 19 – Depou Victoria, compus din teren în suprafaţă de 34.748 mp şi construcţii. Se acordă mandat special reprezentanţilor Municipiului Bucureşti în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii Societatea de Transport Bucureşti STB S.A. să aprobe majorarea capitalului social în condiţiile stipulate în art. 215 din Legea 31/1990 în vederea obţinerii de către STB S.A. de venituri proprii, să aprobe relocarea activităţii Depoului Victoria pe amplasamentul actualului Depou Titan, precum şi să aprobe actualizarea Actului Constitutiv al Societăţii de Transport Bucureşti STB SA”, se arată în proiectul de Hotărâre ce urmează a fi supus aprobării Consiliului General în şedinţa de miercuri.
Expunerea de motive precizează că Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030 prevede că activitatea de la Depoul Victoria trebuie relocată şi terenul trebuie adus ca aport la capitalul Societăţii de Transport Bucureşti, pentru ca STB să obţină venituri suplimentare „necesare asigurării unui serviciu de transport public de călători la cele mai înalte standarde“.
Astfel, dacă proiectul va fi aprobat de CGMB, STB va decide ce face cu terenul. Compania de transport public din Capitală va putea încheia contracte de administrare, asociere în participaţiune, parteneriate public private.
„Scopul majorării capitalului social al Societăţii de Transport Bucureşti STB S.A. prin aportul în natură a imobilului teren situat în Bucureşti, strada Mexic nr. 19, sector 1, în suprafaţă de 34.748 mp, este de a susţine activitatea societăţii. Prin exploatarea eficientă a imobilului teren menţionat anterior, ce urmează a fi adus aport la capitalul social al societăţii, se vor obţine venituri suplimentare imperios necesare în vederea asigurării unui serviciu de transport public de călători de calitate. Astfel, STB S.A., în calitatea de proprietar, va putea încheia contracte de administrare, asociere în participaţiune, parteneriate public private, etc.”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.
Documentul mai arată că Primăria Capitalei, prin direcţia de Investiţii, nu are niciun proiect cu acest teren.
„Direcţia generală de Investiţii nu are prevăzute proiecte de investiţii aprobate sau intenţia realizării unui proiect de investiţie pe imobilul/terenul în suprafaţa de 34.748 mp situat în strada Mexic nr. 19, sector 1“, mai arată documentul.
Au masurat cu pasul si fac planuri din mai 2017
Un angajat din autobaza Floreasca a povestit că şefii Regiei au fost în autobază prima dată şi măsurau cu pasul terenul şi vorbeau de un ansamblu rezidenţial, de blocuri in aprilie-mai 2017. De atunci se tot fac vizite. „Au măsurat în parcarea autobazei cu pasul şi vorbeau de un cartier de apartamente. Atât am auzit noi. Era vorba să ne mute în autobaza dezafectată de la Giurgiu. Aşteptăm şi noi să vedem ce se întâmplă”, a mai povestit un al lider sindical al şoferilor din autobaza Floreasca. Surse din Regie spun că doar câțiva angajați vor fi mutați, pe rând.
Ratb are 90 de hectare de teren in Capitala
Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Regia Autonomă de Tranport Bucureşti administrează 39 de terenuri cu suprafaţa totală de 927.139,36 de metri pătraţi, adică aproximativ 90 de hectare. În raport se arată că spaţiile nu au fost înscrise în Cartea Funciară. Mai mult, aceste terenuri au oficial valoarea simbolică de un leu/lot! Exemplu: Depoul Victoria, situat în spatele Guvernului României, are o suprafaţă de 3,43 de hectare şi valorează… 1 leu/lot! La fel şi autobaza Floreasca, situată în zona de nord a Capitalei. RATB are opt autobaze, șapte depouri de tramvai, trei depouri de troleibuz şi un depou comun pentru troleibuze și tramvaie.
Comments are closed.