Press "Enter" to skip to content

PNL nu va vota bugetul propus de primarul Băluţă pentru sectorul 4

Răzvan Sava, preşedintele PNL sector 4: Bugetul este ilegal construit, nu ţine cont de amendamentele PNL, iar învăţământul obligatoriu va rămâne fără bani în ultimul trimestru. Băluţă trebuie să înţeleagă că legea este făcută pentru a fi respectată, nu pentru a fi ocolită!

În contextul unor politici economice guvernamentale haotice, lipsite de viziune, bazate pe experimente fiscale eşuate, care au lovit puternic în mediul privat, pe fondul scăderii dramatice a încasărilor bugetare,

Cu o administraţie locală pesedistă la sectorul 4 total netransparentă, aplecată mai mult spre cheltuirea banilor publici pe borduri, floricele şi indicatoare rutiere în excedent, incapabilă să ofere o viziune coerentă de dezvoltare pentru locuitorii sectorului şi cu o politică urbanistică deşănţată,

Cu venituri umflate artificial şi imposibil de realizat, cu împrumuturi ascunse şi eronat încadrate, fără o listă clară de investiţii şi cu peste 30% din finanţarea de bază a învăţământului deturnată ilegal spre alte cheltuieli,

Băluţă simte că sfârşitul guvernării PSD este aproape şi se grăbeşte să îşi deruleze ultimele inginerii administrativ-financiare, propunând un buget local nelegal, nesustenabil şi nefolositor comunităţii.

În şedinţa Consiliului Local al sectorului 4 de azi, consilierii locali ai Partidului Naţional Liberal nu vor vota acest buget, întrucât:

1. În ciuda atenţionărilor formulate de PNL, primarul Daniel Băluţă insistă să încalce legea prin construirea unui propuneri de buget pentru anul 2019, care nu respectă prevederile legale obligatorii conţinute în metodologia de elaborare a proiectelor de buget redactată de Ministerul de Finanţe.

2. Conducerea pesedistă a primăriei a manifestat o lipsă profundă de receptivitate faţă de propunerile consilierilor locali ai Partidului Naţional Liberal, care au înaintat măsuri concrete menite să remedieze de urgenţă criza către care se îndreaptă sectorul 4.
Astfel, ca răspuns la Planul Urbanistic Zonal dezastruos al Zonei de Sud, potrivit căruia zeci de mii de familii vor fi înghesuite pe o reţea de străzi minuscule, sufocate de lipsa spaţiilor verzi şi fără acces la o infrastructură decentă de servicii publice (creşă, grădiniţă, şcoală, dispensare medicale), i-am cerem primarului Băluţă să introducă cu prioritate în bugetul anului 2019 realizarea unei creşe cu minim 300 de locuri şi a unei şcoli în zona de sud.

Este vital să evităm situaţii similare celor provocate de mutarea haotică a Grădiniţei Înşir-te Mărgărite într-o locaţie improprie din mijlocul câmpului, fără infrastructură de acces decentă şi într-un spaţiu dintr-un imobil privat pentru care se plăteşte chirie din banii locuitorilor. Educaţia, condiţie esenţială pentru dezvoltarea oricărei comunităţi în viziunea Partidului Naţional Liberal, trebuie sprijinită prin: introducerea sistemului catalogului electronic, acordarea burselor de studiu pentru elevi începând cu media 8.50, furnizarea unei mese calde elevilor în toate unităţile de învăţământ care au module de after-school, consolidarea de urgenţă a Liceului Mihai Eminescu şi o bugetare adecvată pentru realizarea clădirilor destinate programului after-school. Pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor sectorului 4, am propus: extinderea pistelor pentru biciclete şi scootere electrice, amplasarea a minim 10 toalete ecologice automate, extinderea sistemului de supraveghere video a locurilor de joacă şi reabilitarea urgentă a străzii Poştalionului prin introducerea infrastructurii de apă/canalizare şi asfaltare.

3. Unităţile de învăţământ din sector se vor confrunta în ultimul trimestru al anului 2019 cu o criză financiară gravă. Primarul Băluţă a considerat de cuviinţă că poate dispune după propriul plac de 14 din cele 32 milioane lei alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea de bază a învăţământului preuniversitar. În aceste condiţii, în ultimele 3-4 luni ale anului 2019 nu vor mai exista bani pentru salariile cadrelor didactice sau pentru cheltuielile de întreţinere ale unităţilor de învăţământ. Vorbim practic despre deturnarea fondurilor publice. În aceste condiţii, consilierii locali ai Partidului Naţional Liberal nu doar că nu vor vota proiectul de buget propus de pesedistul Băluţă, ci vor sesiza Prefectul Capitalei pe tema ilegalităţii elaborării bugetului.

Comments are closed.