Press "Enter" to skip to content

Cristian Olteanu la dezbaterea privind companiile municipale: Nu trebuie să confirmăm dacă instanța spune că au fost înființate ilegal. Opacitatea pleacă de la primarul general

Primarul Capitalei Gabriela Firea a chemat la discuții liderii de partide din Consiliul General pentru a dezbate situația juridică a patru dintre companiile municipale, declarate de Curtea de Apel ca fiind înființate ilegal. Firea încearcă să salveze alte societăți comerciale care se ocupă de parcări, igienizare, consolidări și iluminat public, după ce a procedat la fel și în cazul Companiei Energetica, desființată și divizată în două companii pentru preluarea activității RADET. 


Liderul consilierilor generali PNL, Cristian Olteanu, critică organizarea tardivă a unei dezbateri pe tema situației juridice a companiilor municipale, spunând că aceasta ar fi trebuit să aibă loc înainte de înființarea lor, de altfel ilegală. „Această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc acum doi ani. Orice schimbare în cadrul modelului de conducere administrativ al orașului ar trebui să aibă loc după o dezbatere. V-am spus și atunci că din punctul nostru de vedere trebuie să fie majoritate absolută, iar după ce chiar instanța a spus asta, nu ar trebui să dezbatem noi. Trebuie să ne conformăm. Nu trebuie să confirmăm dacă instanța spune că au fost înființate ilegal”, a declarat Cristian Olteanu. El reclamă și lipsa de transparență a primăriei și a instituțiilor din subordinea sa, iar un alt consilier general liberar prezent la discuții a afirmat că „opacitatea pleacă de la primarul general”. „Opacitatea pleacă de la dumneavoastră, doamnă primar. Vă amintesc că potrivit legii trebuie să prezentanți anual o situație. Nu ați făcut nici anul trecut asta”, a spus el. Firea i-a răspuns ironic că a prezentat în fiecare an un bilanț: „Mă surprinde ce spuneți dumneavoastră. Cred că ați fost plecat din localitate. Eu am făcut bilanț, un raport de activitate pe fiecare domeniu, în fiecare an. Video!”. 

„Decizia instanței este definitivă și nu poate fi încălcată. Pe oportunitate, chiar dacă s-ar găsi o formulă juridică – pe care în acest moment nu o văd – nu este oportun să înființăm companii municipale care vor fi conduse de PSD – ALDE. Am văzut cu toții lipsa de transparență, modul cum se fac angajările și risipa bugetului local. Contrar celor afirmate de doamna Firea, multe dintre aceste companii au prețuri mai mari decât prețurile pieței. Nu vom vota aceste patru proiecte. Companiile ar trebui dizolvate. Ei spun că vor să respecte decizia Curții de Apel, dar dacă era așa, ar fi făcut-o până acum”, a declarat Roxana Wring. Pe ordinea de zi următoarei ședințe de Consiliu General s-ar putea afla proiectele de hotărâre pentru reînființarea acestor companii, de această dată cu votul a două treimi. 

Comments are closed.