Press "Enter" to skip to content

Ședință CGMB cu scântei la Capitală

Consilierii generali ai Capitalei se vor întruni în şedinţă astăzi, de la ora 11,00, pe ordinea de zi figurând 51 de proiecte, printre care se numără: rectificarea bugetară, acordarea unui decont pentru utilizarea în comun a autoturismului de către cei care vin din Ilfov spre Bucureşti şi vouchere pentru aplicarea de aparate ortodontice fixe destinate copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani.

Combustibil în valoare de până la 500 de lei ar putea fi decontat lunar pentru cei din regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov care folosesc în comun autoturismul proprietate personală în vederea efectuării deplasărilor spre Capitală, prevede unul dintre proiectele de hotărâre. O altă măsură propusă este decontarea combustibilului în valoare de până la 500 de lei lunar în vederea încurajării asocierii voluntare a părinţilor elevilor unităţilor de învăţământ primare şi secundare din Bucureşti, care au domiciliul în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, pentru folosirea în comun a unui autoturism proprietate personală cu care să-şi ducă la cursuri copiii.

Printr-un alt proiect, copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani ar putea beneficia de vouchere în valoare de maximum 990 de lei pentru aplicarea de aparate ortodontice fixe. Proiectul „Smile” este destinat copiilor cu domiciliul în Bucureşti şi ar urma să aibă un buget multianual de 34,8 milioane lei. În termen de 30 de zile de la aprobarea proiectului, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti va elabora regulamentul în vederea implementării.

Consiliul General al Capitalei va dezbate în şedinţa de joi şi un proiect de hotărâre care vizează asigurarea unei contribuţii de 85 de milioane de lei, reprezentând cofinanţarea pentru achiziţionarea a 100 de troleibuze şi 130 de autobuze hibride, în cadrul Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, finanţat din Fondul de Mediu.

În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, conform raportului de specialitate, Administraţia Străzilor a propus diminuarea alocaţiilor de la bugetul local cu 153,7 milioane lei, iar Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane cu 670.000 de lei. Direcţia Generală de Asistenţă Socială a propus diminuarea bugetului prevăzut cu 41,5 milioane lei, cu modificări la cheltuieli de personal, bunuri şi servicii şi lista obiectivelor de investiţii. Totodată, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale a propus diminuarea bugetului cu 47,8 milioane lei, cu modificări la cheltuieli de personal, bunuri şi servicii şi la investiţii, atât în bugetul propriu, cât şi în bugetele unor spitale.

Consilierii urmează să se pronunţe asupra unui acord de parteneriat între municipiul Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, în vederea realizării proiectului „Regenerare urbană zona Bd. Magheru”. Potrivit expunerii de motive, acordul de parteneriat va consta în colaborarea în vederea elaborării temei de proiectare şi a organizării unui concurs internaţional de soluţii de arhitectură şi urbanism pentru realizarea proiectului, în zona delimitată de Piaţa Unirii – Bd. Brătianu – Piaţa Universităţii – Bd. Magheru – Piaţa Romană.

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează ar urma să fie conferit actorului Marius Bodochi, conform altui proiect de hotărâre.

Proiectul „Sănătate prin sport” ar urma să beneficieze de un buget de 21,7 milioane lei pentru o durată de doi ani, asigurând semestrial avize medicale gratuite pentru un număr de 85.000 de sportivi legitimaţi, cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Serviciile medicale vor fi furnizate prin Spitalul Clinic Colţea.

Conform unui al punct de pe ordinea de zi, pavilionul Casa Doru, de la Spitalul Victor Babeş, destinat bolnavilor cu HIV/SIDA, va beneficia de lucrări de extindere, modernizare şi reabilitare. Valoarea totală a investiţiei va fi de 3,9 milioane lei (TVA inclus), durata de execuţie a lucrărilor fiind estimată la şapte luni.

CGMB se va pronunţa şi în ceea ce priveşte încheierea unei înţelegeri de cooperare Bucureşti – Madrid. Conform proiectului, cele două municipalităţi se angajează să stimuleze comunicarea, colaborarea şi schimbul de informaţii, de cunoştinţe şi de experienţă, îndeosebi în ceea ce priveşte aspectele care afectează dezvoltarea lor economică, socială, instituţională şi culturală. Înţelegerea va avea o valabilitate de patru ani, cu posibilitatea prelungirii sau întreruperii, la cererea părţilor.

De asemenea, urmează să fie înfiinţat Serviciul Poliţia Animalelor în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti. Acesta va avea nouă posturi, dintre care: un şef serviciu, un inspector şi şapte poliţişti locali.

Un alt proiect vizează împuternicirea Primăria Sectorului 1 să hotărască privind înfiinţarea unui club sportiv ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local.
Opoziția critică pomenile electorale
Liberalul Ciprian Ciucu, purtător de cuvânt al consilierilor PNL din CGMB, USR Bucureşti şi 22 de organizaţii şi grupuri civice critică unul dintre proiectele care urmează să fie dezbătut joi de Consiliul General al Capitalei şi care vizează acordarea unui decont pentru utilizarea în comun a autoturismului de către cei care vin din Ilfov spre Bucureşti.

„Proiectul de hotărâre a Consiliului General, cu titlu pompos programul ‘Stimularea mobilităţii şi decongestionarea traficului din Municipiul Bucureşti’, aflat pe ordinea de zi de joi, 18 octombrie, reflectă în primul rând ambiţiile politice din judeţul Ilfov ale familiei Pandele – Firea şi nu nevoile de mobilitate/ tranzit ale bucureştenilor. Deoarece PMB nu are capacităţi de implementare şi control, pe scurt efectele acestui program se vor rezuma la următoarele rezultate: se vor da 500 de lei posesorilor de autoturisme din judeţul Ilfov; se vor da 500 de lei bucureştenilor care au copii şi sunt posesori de autoturisme. Punctele următoare referitoare la un sistem municipal de car-sharing/ bike-sharing dotat cu autoturisme ecologice/ biciclete electrice sunt tratate sumar, fiind puse în hotărâre doar pentru a-i da un oarecare ştaif, la pachet cu pomenile electorale”, arată Ciucu, într-un comunicat remis presei.

Se desființează instituții?
 
Preşedintele USR Bucureşti, Roxana Wring, anunţă că un proiect de hotărâre care urmează să fie introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti prevede desfiinţarea Administraţiei Străzilor, Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement, Administraţiei Cimitirelor şi Administraţiei Fondului Imobiliar.

„PMB desfiinţează Administraţia Străzilor, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, Administraţia Cimitirelor şi Administraţia Fondului Imobiliar. Este un proiect de hotărâre pe care Gabriela Firea îl pune pe ordinea de zi suplimentară, cu mai puţin 24 de ore înainte de începerea şedinţei CGMB. Oamenii care încă mai lucrează acolo vor rămâne fără loc de muncă. Acesta este încă un pas pe calea predării Bucureştiului pe mâna găştilor din Voluntari. Gabriela Firea desfiinţează patru administraţii importante pentru Capitală, pentru a da de lucru companiilor municipale. Motivul: aceste administraţii sunt mai greu de controlat decât companiile conduse de prietenii şi clienţii politici ai PSD”, a scris consilierul general USR pe Facebook.

Comments are closed.