Marți, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă pe șantierul din strada Intrarea Gherghiței, Sectorul 2, unde a discutat despre problemele generate de urbanismul nociv din București. Unul dintre exemplele oferite de edil a fost situația din zona Pipera, unde s-a ajuns la epuizarea resurselor de energie electrică disponibile. Nicușor Dan a explicat că, pentru a susține investițiile imobiliare din Pipera, operatorul de energie trebuie să aducă electricitatea de la o distanță de 7 kilometri, de pe Calea Dorobanți, la care se adaugă încă 3 kilometri pentru a acoperi întregul necesar energetic al zonei.
Primarul a subliniat că această situație nu este singulară și că urbanismul haotic din Capitală contribuie major la traficul infernal din oraș. Deși a fost invitat și premierul Marcel Ciolacu să viziteze șantierul, acesta nu a răspuns invitației. Premierul a declarat anterior că dorește să se întâlnească cu primarul Capitalei, primarii de sector și mai mulți miniștri pentru a identifica soluții pentru traficul intens din București, însă până în prezent această întâlnire nu a avut loc.
Nicușor Dan a explicat că pe strada Intrarea Gherghiței se construiește un complex imobiliar de dimensiuni impresionante, cu peste 2.000 de apartamente, care va găzdui aproximativ 5.000 de oameni. Problema, potrivit edilului, este că toți acești locatari vor avea acces la arterele principale prin doar două străzi înguste, de 6 metri lățime, ceea ce va agrava semnificativ traficul din zonă.
Traficul din București, spune Nicușor Dan, este rezultatul direct al sutelor de investiții similare, realizate fără o planificare adecvată a infrastructurii. El a dat din nou exemplul Pipera, unde dezvoltările imobiliare masive au condus nu doar la probleme de trafic, ci și la dificultăți în asigurarea energiei electrice. Pentru a aduce curent electric în Pipera, este necesar să se sape străzile din București pe o distanță de 10 kilometri, ceea ce afectează negativ traficul rutier.
Un alt aspect semnalat de primar este faptul că autorizația de construire pentru acest complex imobiliar uriaș din Sectorul 2 a fost emisă în 2023, în baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care fusese deja suspendat. Nicușor Dan a subliniat că emiterea unui act individual, cum ar fi o autorizație de construire, pe baza unui act normativ suspendat, nu are efecte juridice și, prin urmare, această autorizație este nelegală.
Nicușor Dan a declarat că, deși a participat la ședințele de la Guvern din respect pentru cetățeni, problema de fond rămâne ilegalitatea și dezordinea urbanistică în care se dezvoltă Bucureștiul.
Comments are closed.