Press "Enter" to skip to content

RADET Bucureşti a intrat în faliment.

HTML Image as link
Qries

 În timp ce Primăria îi asigură pe bucureşteni că nu vor avea de suferit, administratorul judiciar al ELCEN spune că este posibil să apară blocaje. USR Bucureşti îi cere Gabrielei Firea să-şi asume eşecul şi să demisioneze.

17 aprilie 2019 este ziua în care Tribunalul Bucureşti a decis ca Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment. Cu toate acestea, primarul general, Gabriela Firea, îi asigură pe bucureşteni că nu vor avea de suferit. Vor avea în continuare apă caldă şi căldură. Asta pentru că întreaga activitate a regiei ar urma să fie preluată în cel mai scurt timp de Compania Municipală Termoenergetica. O companie înfiinţată de puţin timp, tocmai în acest sens.

„Îi asigur pe toti cetăţenii Capitalei că vor avea în continuare apă caldă şi căldură la parametri optimi! Decizia de astăzi a instantei nu are consecinţe asupra continuităţii furnizării agentului termic către populaţie pentru ca am luat din timp măsurile necesare astfel încât bucureştenii să nu fie afectaţi. Concret, am propus, iar Consiliu General a aprobat recent, înființarea Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti, care are ca obiect exclusiv de activitate producerea, distribuţia, transportul şi furnizarea energiei termice. Mai mult decât atât, doresc să îi anunţ pe salariaţii RADET că nu vor resimţi nici ei această schimbare, nu se vor face disponibilizări, ci întregul personal angajat va fi preluat de noul operator.” spune Gabriela Firea într-un comunicat oficial al primăriei.

Fals, susţine administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, care pune eşecul în cârca primăriei. Blocajele nu vor întârzia să apară. Asta pentru că rezultatul ar fi fost previzibil „având în vedere planul de reorganizare fantezist”.

„Prezenta situație este generată, în principal, de acțiunile Rominsolv (administratorul judiciar al RADET – n.r.) care a refuzat cu obstinație să modifice un plan de reorganizare din care lipseau elemente fundamentale care să garanteze viabilitatea acestuia, fapt ce nu avea cum să conducă la o altă decizie a instanței. Doar cu titlu de exemplu, subliniem faptul că în planul de reorganizare nu erau menționate sursele de finanțare necesare achitări creanțelor înregistrate de RADET. Totodata, falimentul RADET este indisolubil legat de schimbările multiple de strategie din partea PMB, nefinalizate în niciuna dintre formele propuse, dar și de refuzul constant de a-și asuma răspunderea pentru situația gravă în care se afla o companie pe care o coordonează. Subliniem faptul că recunoașterea de către PMB a creanței RADET de 1,1 miliarde de lei și menționarea bugetului PMB în planul de reorganizare drept sursă de finanțare a acestei creanțe ar fi condus, astăzi, la evitarea pronunțării falimentului.” se arată într-un comunicat Sierra Quadrant.

Potrivit aceluiaşi comunicat, falimentul RADET ar anula de facto toate eforturile și acțiunile întreprinse până în prezent de către ELCEN. Asta deoarece, pentru a putea livra agent termic bucureștenilor, după pronunțarea falimentului, RADET mai poate funcționa în actuala formă încă 90 de zile, potrivit prevederilor legale. La finalul acestui termen, activitatea de distribuție trebuie delegată fie către o direcție din cadrul Primăriei Municipiului București (PMB), fie către o companie municipală care să aibă ca obiect de activitate distribuția agentului termic către populație. În scenariul delegării către o direcție a PMB, trebuie avut în vedere faptul că aceasta structură nu are obiect de activitate corespunzător, nu deține licențe, nu este bancabilă, nu poate angaja personalul necesar desfășurării activității, nu poate face planul de afaceri necesar etc.

Tot administratorul judiciar al ELCEN spune că din cauza acțiunilor „lipsite de temeinicie și profesionalism ale PMB, în acest moment, nu există nicio companie municipală pregătită să preia activitatea RADET la sfârșitul celor 90 de zile; activitatea RADET nu poate fi delegată către ENERGETICA SA, întrucât Curtea de Apel București a declarat ilegală înființarea ENERGETICA SA.; activitatea RADET nu poate fi delegată nici către TERMOENERGETICA SA, întrucât înființarea acesteia este blocată în prezent din cauza faptului că este considerată o companie ce a rezultat în urma divizării unei alte companii ce a fost constituită nelegal.”

Pe această listă cu probleme, s-ar mai adăuga şi altele prilejuite de posibilele blocaje care ar putea să apară din cauza lipsei banilor.

„Precizăm că, odată cu pronunţarea falimentului, între ELCEN și RADET dar și între ELCEN și noua companie care va prelua activitatea RADET după 90 de zile, va trebui încheiat un nou contract de furnizare care NU va mai putea prevede plata facturilor la 90 de zile. Așadar, dacă până în prezent, ca urmare a statutului de furnizor captiv al ELCEN, termenul scadent de plată a facturilor era de 90 de zile, ulterior falimentului RADET facturile emise de ELCEN vor trebui achitate începând de mâine în termen de 30 de zile. În condițiile în care PMB are un istoric negativ în ce privește plata subvenției (fiind, de altfel, motivul principal pentru care ne aflăm astăzi în această situație dramatică), este greu de crezut că, peste noapte, PMB și, automat, RADET sau noua companie municipală se vor putea încadra cu plata facturilor într-un termen de 3 ori mai mic. În plus, odată cu transferul activității către o nouă companie, potrivit prevederilor legale, ELCEN este obligată să solicite constituirea de garanții.” spune Sierra Quadrant.

Pentru falimentul RADET, USR Bucureşti prin vocea consilierului general Roxana Wring îi cere demisia Gabrielei Firea acuzând-o pe aceasta s-a ocupat prea mult de festivaluri și statui și a neglijat cu totul lucrurile cu adevărat importante.

„Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor greșite luate de Gabriela Firea și de administratorul judiciar al Regiei. Gabriela Firea a girat intrarea RADET în insolvență, măsură care ar fi putut fi evitată. Era obligația Primarului să se asigure că administratorul, plătit cu 35.000 de euro pe lună fără TVA, își face datoria. Era obligația Primarului să vadă un plan de reorganizare viabil și agreat cu creditorii RADET. Era obligația Primarului să se asigure că acest plan este agreat în Consiliu, că este votat și că are sursă de finanțare. Gabriela Firea nu a făcut nimic din toate acestea. Trebuie acum să-și asume responsabilitatea pentru rezultatul catastrofal pe care l-a obținut. Demisia este singurul mod decent de asumare a acestei responsabilități.”, a declarat consilierul general Roxana Wring într-un comunicat de presa. 

RADET București este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţă. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, acesta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Regia are aproape 3.000 de angajaţi. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani.

foto: Playtech.ro

HTML Image as link
Qries
More from Primăria CapitaleiMore posts in Primăria Capitalei »

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries