Prefectul Municipiului București, Rareș Hopincă, a inițiat un proces împotriva Primăriei Generale, solicitând anularea deciziei de retrocedare a Parcului IOR.
Contextul Retrocedării
Într-o conferință de presă, Hopincă a menționat că, după analizarea a două dispoziții privind retrocedarea a 12 hectare din Parcul IOR, a identificat elemente evidente de nelegalitate în adoptarea acestora din 2005. Astfel, a decis să atace aceste dispoziții în instanță, având convingerea că aceste 12 hectare trebuie să rămână parte a domeniului public al Municipiului București.
Istoricul Terenului
Rareș Hopincă a arătat că terenul, inițial de 767 de hectare de teren arabil, a rămas în proprietatea lui Ivan Grueff după Reforma Agrară din 1921. Mai târziu, în 1945, acesta a fost expropriat, trecând în proprietatea statului român. De-a lungul anilor, zona a fost amenajată ca parc, rămânând constant în domeniul public al municipiului.
Legalitatea Retrocedării
Un punct esențial subliniat de prefect se referă la imposibilitatea retrocedării acestui teren conform Legii 10/2001. Fiind un teren arabil, ar fi trebuit abordat sub Legea Fondului Funciar Nr. 18 din 1991. De aceea, Hopincă susține că retrocedarea a fost realizată în mod abuziv.
Apelul către Comunitate
Prefectul Capitalei a făcut apel la grupurile de inițiativă civică și organizațiile neguvernamentale să se implice în acest caz, solicitându-le să intervină în dosar dacă dețin informații suplimentare care pot ajuta instanța să readucă terenul în domeniul public al Municipiului București.
Contestația prefectului împotriva retrocedării Parcului IOR deschide o nouă pagină în disputa privind proprietatea și utilizarea terenurilor în București. Cu argumente solide și invocând nelegalitatea deciziei, Rareș Hopincă speră să aducă acest parc înapoi în folosul comunității.
sursa: ziare.com
sursa foto: hotnews.ro
Comments are closed.