Motivul pentru care Compania Municipală Energetică, unde dintre cele 22 de firme municipale înfiinţate de Gabriela Firea în Bucureşti, s-a divizat şi a creat un punct de lucru în Giurgiu este că aşa poate accesa bani nerambursabili pentru cercetare. Iar unul dintre proiecte este cel al unei unităţi mobile de generare de energie electrică şi termică.
„Pentru a face posibilă accesarea acestor proiecte s-a decis deschiderea unui punct de lucru la Giurgiu, un județ apropiat de regiunea de dezvoltare București-Ilfov, această regiune nefiind eligibilă, în cadrul acestui apel de proiecte”, arată Energetica, într-un comunicat de presă.
Amintim că, potrivit unor decizii AGA din decembrie 2018, acţionarii Energetica au decis aprobarea de principiu e divizării parţiale a companiei dar şi înfiinţarea punctului de lucru în Comuna Călugăreni, judeţ Giurgiu.
„Acest punct de lucru a fost înființat pe baza unui contract de comodat care nu implică nicio sumă de plată din partea CMEB S.A., existența acestuia fiind condiție de eligibilitate obligatorie pentru scrierea proiectului pe această linie de finanțare”, mai informează Energetica.
În acelaşi comunicat, compania mai arată că doreşte să creeze centre-laborator de ceretare. Iată paragraful din comunicat:
Compania Municipală Energetica București este interesată să dezvolte soluții SmartCity și să creeze centre-laborator de cercetare pentru a testa și consolida aceste idei care revigorează zona de cercetare-dezvoltare.
Compania Municipală Energetica București a depus, în luna mai a anului trecut, un proiect în cadrul Programului Operațional de Competitivitate, pentru stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare, prin proiecte derulate de întreprinderi, individual sau în parteneriat, cu institute și universități, în scopul inovării de procese și produse în sectoarele economice care prezintă potențial de creștere. Proiectul „Platforma mobilă pentru suport termic și electric, utilizată la mentenanța și dezvoltarea proceselor industriale (ProEnerg)” are ca obiectiv principal înființarea unei noi unități de producție pentru realizarea unei soluții platformă mobilă pentru suportul termic și electric, utilizată la mentenanța și dezvoltarea proceselor industriale rezultate din activitatea de cercetare-dezvoltare.
Acest proiect are la bază conceptul inovativ de unitate de asistență energetică, termică și electrică, modulară și scalabilă, ofertabilă ca produs sau serviciu către utilizatorii ce au în întreținere și dezvoltare sisteme de transport energetic termic sau operatorii industriali care doresc înlocuirea sau alimentarea temporară a unităților tehnologice, în vederea desfășurării unor procese sezoniere locale sau continuitatea proceselor de producție. Proiectul se află în evaluare și a trecut de prima etapă privind eligibilitatea, urmând cea de-a doua etapă, tehnico-financiară.
Compania Municipală Energetica București S.A. pregătește și depunerea unor proiecte în cadrul Mecanismului financiar SEE și Norvegia, 2014-2021 Programul pentru energie în România. Rezultatul preconizat al proiectelor finanțate prin intermediul acestor Apeluri de Proiecte este creșterea producției de energie regenerabilă”.
„Sistem mobil de suplinire a energiei în caz de avarii
Activitatea de cercetare-dezvoltare are drept scop crearea unui grup cogenerativ mobil cu o putere de 300 CP (aprox. 220 KW) care să poată fi utilizat pentru producerea de energie electrică şi apă caldă menajeră. Cerinţa este ca grupul energetic să poată fi deplasat în locaţiile care s-ar afla în situaţii de urgenţă pe o perioadă limitată pentru a suplini întreruperea furnizării de energie electrică şi/sau apă caldă menajeră”, informa Energetica anul trecut.
Compania stabilise atunci şi finanţare pentru acest proiect, potrivit unei decizii a AGA de la Energetica, din vara acestui an: 2,44 milioane de lei, dintr-o valoare totală a proiectului de 6,32 milioane.
foto: Stirile ProTV
Comments are closed.