Press "Enter" to skip to content

Clotilde Armand, urmărită PENAL pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că Clotilde Armand este urmărită penal pentru infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

Acuzațiile pe care procurorii i le aduc lui Clotilde Armand:

  • „1. suspecta a semnat o dispoziție prin care s-a desemnat manager al proiectului “Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupție”, cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 şi, ca urmare a acestui act, a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităților prestate in calitatea de manager de proiect.
  • 2. suspecta a semnat o dispoziție prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii aprilie 2022, cu suma de 3744 lei, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.
  • 3. suspecta a semnat o dispoziție prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii mai 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției.
  • 4. suspecta a semnat o dispozitie prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3744 lei, pentru timpul lucrat in luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la indeplinire a prevederilor dispoziției.
  • 5. suspecta a semnat o dispoziție prin care şi-a majorat indemnizația de bază brută aferentă lunii iulie 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022 in cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziției. Suspectei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală şi acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”.

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 precizează că dosarul s-a constituit ca urmare a sesizării formulate de către Agenția Națională de Integritate.

În luna noiembrie a anului 2022, Agenția Națională de Integritate (ANI) a adus în atenție un posibil conflict de interese implicându-o pe Clotilde Armand, Primarul Sectorului 1 din București. Conform ANI, Clotilde Armand s-a auto-numit în calitate de manager al unui proiect european axat pe măsuri anticorupție, o decizie ce a avut drept consecință o îmbunătățire financiară directă pentru ea, în suma de 18.720 de lei.

Mai precis, cele cinci dispoziții semnate de Armand, menționate de ANI, includ nu doar numirea sa ca manager de proiect, dar și o creștere substanțială, de până la 30%, a indemnizației sale lunare.

Sursele citate de ANI indică faptul că începând cu data de 18 februarie 2022, există un conflict de interese. Clotilde Armand, deținând simultan funcția de primar și cea de manager de proiect remunerat, încalcă astfel dispozițiile legale.

Situția a devenit și mai gravă odată cu sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către ANI, referitor la posibilele infracțiuni legate de folosirea funcției pentru auto-favorizare. ANI precizează că, în calitatea sa de primar, în perioada februarie – august 2022, Clotilde Armand a semnat cinci dispoziții care i-au adus beneficii financiare suplimentare.

Mai mult, ANI a sesizat și prefectul cu privire la legalitatea actelor administrative semnate de Armand. Aceasta înseamnă că există suspiciuni referitoare la dispoziția prin care Armand a fost numită manager de proiect, precum și celelalte patru dispoziții care au crescut veniturile sale. Aceste acțiuni ar putea încălca reglementările privind incompatibilitățile, conflictele de interese și potențiale încălcări ale legislației penale.

Este clar că aceste acuzații au un impact semnificativ asupra reputației și carierei politice a Clotildei Armand. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că acestea sunt în acest moment acuzații și se va aștepta decizia instanței cu privire la veridicitatea lor.

Comments are closed.